Китайският пратеник на ООН призовава Байдън намали натиска върху Северна Корея

За Китай дипломацията е правилният подход

16:36 | 4 май 2021
Обновен: 16:57 | 4 май 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Посланикът на Китай в ООН пое ротационното председателство на Съвета за сигурност в понеделник, като призова администрацията на Байдън да намали кампанията за икономически натиск върху Северна Корея и да започне диалог, пише Bloomberg.

Позовавайки се на скорошния документ, публикуван от Белия дом, относно политика на Северна Корея, китайският посланик Джан Юн каза: „Надяваме се, че крайния резултат от доклада ще доведе до подобряване на диалога между двете страни“.

"Въз основа на това, което видяхме през последните години, ние вярваме, че дипломатическите усилия представляват правилната посока", добави още Джанг, който ще ръководи Съвета за сигурност на ООН през месец май.

Коментарите на пратеника идват, след като американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан заяви в неделя, че политиката на администрацията на Байдън спрямо Северна Корея "не е насочена към враждебност", а към "постигане на пълна денуклеаризация на Корейския полуостров". Северна Корея определи коментара на президента Джо Байдън, че ядрената програма на Пхенян е заплаха, като „недопустим“.

Все още не е ясно дали какъвто и да е подход на САЩ към Северна Корея би убедил режима на Ким Чен Ун да се откаже от програмата си за ядрено оръжие. Дори когато Ким и тогавашният президент Доналд Тръмп се срещнаха три пъти и установиха лични отношения, Северна Корея продължи да разработва ядреното си оръжие и програмата за междуконтинентални балистични ракети.

Преврат в Мианмар

Относно международните въпроси, които биват представяни пред ООН, Джанг заяви, че би искал Съветът за сигурност изчака първо позицията на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), когато става въпрос за военния преврат в Мианмар.

Джанг заяви, че усилията за дипломация трябва да са през АСЕАН, въпреки че военното правителство отхвърли план, предложен от лидерите на региона за подпомагане на прекратяването на насилието в страната, като заяви, че всякакви „предложения“ ще трябва да се съчетаят с посочения план на хунтата и да дойдат след възстановяването на „стабилността“.

„Съветът оказва пълна подкрепа за дипломатическите усилия на АСЕАН“, каза той.

„Китай би искал регионалните организации да играят ключова роля в разрешаването на конфликти на регионално ниво“.

Джанг каза, че приоритетите на Китай като председател на Съвета за сигурност на ОНН през май включват подчертаване на усилията за укрепване на мултилатерализма, справяне с регионалните конфликти в Африка и продължаване на фокуса върху борбата с пандемията. Като част от тези усилия, Джанг каза, че външният министър Уанг Йи ще бъде домакин на поне две виртуални срещи на високо равнище този месец.