Хонконг сложи край на рекордния спад с най-бързия растеж за повече от десетилетие

Брутният вътрешен продукт нараства със 7,8% през първото тримесечие, докато общият износ е надхвърлил 400 млрд. хонконгски долара

12:50 | 3 май 2021
Обновен: 15:24 | 3 май 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиката на Хонконг най-накрая изплува на повърхността, отчитайки най-бързия си растеж от 2010 г. насам, докато градът се възстановява по-силно от пандемията и социалните вълнения, които я предхождаха, пише Bloomberg.

След спад в продължение на рекордните шест тримесечия брутният вътрешен продукт нарасна със 7,8% през първото тримесечие спрямо година по-рано, показват данните в понеделник, надминавайки всички оценки в проучване на икономисти от Bloomberg. Макар че цифрата е отчасти изкривена от миналогодишната ниска база, когато икономиката беше обект на блокировка, разширяването на тримесечна база - по-добро отражение на инерцията на растежа - също надмина очакванията, достигайки 5,3% - значително над прогнозата от 0,7%.

Хонконг се

Хонконг се възвръща към икономически растеж с най-бързия темп от 2010 г. Графика: Bloomberg

Хонконг успя да издържи на най-предизвикателния си икономически двугодишен период в историята си, публикувайки безпрецедентни годишни свивания през 2019 и 2020 г., докато градът беше изправен пред вълни от политически сътресения, последиците от влошените отношения между САЩ и Китай, както и впоследствие пандемията.

Икономиката започва да показва признаци на по-силно възстановяване, тъй като износът се покачва и потребителските разходи нарастват. Износът е нарастнал над 400 милиарда хонконгски долара (51,5 милиарда щатски долара) за първи път през март, докато безработицата се понижила най-много от 2003 г. насам, отслабвайки от 17-годишния връх. Продажбите на дребно по стойност са скочили с 30% през февруари, което е първото увеличение на тази мярка от януари 2019 г.

Общият износ

Общият износ на Хонконг надхвърли 400 млрд. хонконгски долара за първи път през март. Графика: Bloomberg

Финансовият министър Пол Чан смята, че икономиката ще се разшири с 3,5% до 5,5% през 2021 г.

Градът продължава да се бори с трайно нисък процент на ваксинирани лица вследствие на недоверчивостта сред населението, което потенциално се оказва пречка в усилията на Хонконг да се оттегли напълно от пандемията.