Nomura се разделя с 2,9 милиарда долара от колапса Archegos

Японският брокер е оттеглил 97% от позициите си с потъналия семеен инвестиционен офис

12:38 | 27 април 2021
Обновен: 12:38 | 27 април 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Nomura Holdings записва загуби на обща стойност от 2,9 милиарда долара, свързани с колапса на Archegos Capital Management, като най-големият брокерски посредник в Япония обещава да засили управлението на риска вследствие на провала, предава Bloomberg.

От общaта сума 245,7 милиарда йени (2,3 милиарда долара) са регистрирани през трите месеца, приключващи на 31 март, което води до тримесечна нетна загуба от 155,4 милиарда йени - най-голямата от 2009 г. Останалите 62 милиарда йени ще бъдат записани през текущата фискална година, заяви базираната в Токио компания в своя презентация във вторник.

Nomura се е разделила с над 97% от позициите си с американски клиент, за когото Bloomberg подозира, че е Archegos. Общата сума е по-висока от потенциалната загуба от 2 милиарда долара, отбелязана от японската фирма преди месец и хвърля сянка върху първа година на управление на главния изпълнителен директор Кентаро Окуда, повдигайки въпроси относно риск мениджмънта на Nomura, докато се стреми да се противопостави на глобалните си конкуренти.

Nomura заяви, че ще извърши преглед от трета страна на своята рамка за управление на риска за бизнеса си на едро. Компанията също така ще засили глобалния контрол на риска.

„Направихме пълен преглед на съществуващите брокерски сделки и прегледахме позиции в други, свързани с финансирането бизнеси, като потвърдихме, че няма други подобни сделки“, гласи информация от презентация.

Компанията не планира големи промени в стратегията си за търговия на едро, посочи Кентаро Окуда пред репортери - рядка негова публична проява като изпълнителен директор на Nomura.

Мащабът на загубите на Nomura изостава само пред този на Credit Suisse Group, която записа почти 20-милиардна загуба от семейния офис на Бил Хуан за два дни, след като натрупа огромни инвестиционни залози. Други фирми също бяха ударени, като UBS Group публикува неочакван удар от 774 милиона долара във вторник. Morgan Stanley се раздели с 911 милиона долара, а Mitsubishi UFJ Financial Group понесе щета от 270 милиона долара.

Подобно на Credit Suisse Nomura предприема стъпки за справяне с последиците. Фирмата затяга кредитирането си за клиенти на хедж фондове като част от прегледа на първокласното си посредничество, което може да доведе до свиване на бизнеса, казаха запознати. Японските регулатори провеждат свой собствен преглед.

В понеделник Nomura посочи Кристофър Уилкокс също да изпълнява ролята на главен изпълнителен директор на засегнатото си американско звено - ход, насочен към подобряване на управлението на риска. По-рано Уилкокс беше ръководител на подразделението за управление на активи на JPMorgan Chase & Co.