ЕС ще сключи с Pfizer най-голямата сделка за ваксини в света

Сделката е за още 1,8 милиарда дози от ваксината

18:46 | 23 април 2021
Обновен: 18:47 | 23 април 2021
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската комисия заяви, че очаква да подпише най-голямата сделка за доставка на ваксини в света в рамките на дни, закупувайки до 1,8 милиарда дози ваксини за Covid на Pfizer за следващите няколко години, съобщи Ройтерс, цитиран от БГНЕС.

По време на посещението си в завода за ваксини на Pfizer в Пюрс, Белгия, Урсула фон дер Лайен, председател на Комисията, заяви, че ваксините на Pfizer/BioNTech ще бъдат доставени през 2021-2023 г. Споразумението ще бъде достатъчно за ваксиниране на 450-милионното население на ЕС за две години.

Това е третият договор на блока с двете компании, които вече са се договорили да доставят 600 милиона от двудозовата ваксина тази година по два предишни договора.

"Убедена съм, че ще имаме достатъчно дози за ваксиниране на 70 процента от всички възрастни в ЕС още през юли", каза тя и благодари на Pfizer и неговите партньори за "огромните усилия" за стимулиране на производството и доставката на ваксини.

Фон дер Лайен твърди, че блокът е преодолял това отчасти „поради широкото ни портфолио от ваксини“.

Досега 24% от възрастните в ЕС и по-широката европейска общност са получили поне една доза ваксина, според Европейския център за профилактика на заболяванията, а 9% са напълно ваксинирани.

В края на миналата година ваксинационната кампания на ЕС започна със сериозни затруднения, забавяне на доставката и договорни спорове.

Фон дер Лайен твърди, че блокът е преодолял това отчасти „поради широкото ни портфолио от ваксини“.