Токио обмисля въвеждане на извънредно положение преди Олимпиадата

73% от анкетирани граждани в Япония не искат игрите да се провежда изобщо

15:00 | 22 април 2021
Обновен: 15:17 | 22 април 2021
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Японският премиер Йошихиде Суга препоръча поставянето на Токио, Осака и близките райони под строга карантина, за да се спре нарастването на коронавирусните инфекции три месеца преди столицата да бъде домакин на Олимпийските игри, пише Bloomberg.

Суга иска също да постави префектурите Хього и Киото, които граничат с Осака, в извънредно положение, като заяви в четвъртък, че ще вземе официално решение след консултация с експерти.

По-рано премиерът одобри конкретни мерки, а официалното им влизане в сила се очаква да е петък. Това означава от 25 април до 11 май, като обхваща поредицата от национални празници и т.нар „Златна седмица“ в Япония.

"Централните и местните власти се борят за това колко строги трябва да бъдат мерките при третата извънредна ситуация от избухването на пандемията", съобщава вестник Йомиури. По-строги разпоредби, включително безпрецедентна забрана за продажба на алкохол в барове и ресторанти, са сред обсъжданите предложения. Но по-строгите ограничения върху дейността могат да забавят възстановяването на икономиката и да нанесат тежък удар на затруднените предприятия.

Тази седмица Суга повтори, че е твърдо решен Олимпийските игри да бъдат проведени. Международният спортен спектакъл определено притеснява японци, заради големите си мащаби. Игрите вече бяха отложени с една година поради пандемията, а 73% от анкетираните в Япония през уикенда са заявили, че са против събитието, според социологическо проучване, проведено от телевизионния оператор ANN.

Няма издадена мярка, която да забранява провеждането на Олимпиадата, но разпространението на вируса би могло да ограничи сериозно присъстващите. Единствената мярка по отношение на зрителите на живо е, че преди няколко седмици бе забранено на чужденци да присъстват.

Правителството на Суга вече наложи ограничени ограничения този месец в Токио, Осака и други региони, за да забави разпространението, като инструктира баровете и ресторантите да затворят до 20 часа или да бъдат глобени. Някои училища в Осака също са затворени, според NHK.