Путин апелира за масова ваксинация, докато властите потушават протести

Руският държавен глава посвети голяма част от годишното си обръщение за обещания за по-високи доходи

14:43 | 21 април 2021
Обновен: 14:53 | 21 април 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Руският президент Владимир Путин призова съгражданите си да се ваксинират срещу Covid-19 в годишното си обръщения към нацията за състоянието на страната. Междувременно се налагат репресии срещу протестите на опозицията в цялата страна, призоваващи за освобождаване на критика на Кремъл Алексей Навални, предава Bloomberg

„Трябва да постигнем колективен имунитет до есента“, заяви Путин.

„Апелирам към руснаците - ваксинирайте се“. 

Руският лидер предупреди за демографските предизвикателства, пред които е изправена най-голямата държава в света по територия, където населението много бавно се възползва от възможността за защита срещу Covid-19.

Путин откри речта си, казвайки, че ще се съсредоточи върху вътрешните проблеми и посвети голяма част от встъплението, отправяйки обещания за по-високи доходи и подобрени държавни помощи за домакинствата.

Руският лидер остава популярен сред обществото и усилията на Кремъл за дискредитиране и натиск върху опозицията успяха да притъпят апела на Навални, като социологически проучвания показват, че близо половината от анкетираните руснаци са на мнение, че лишаването му от свобода е било правилно. Въпреки това суровата тактика рискува допълнително да отчужди младите руснаци - демографският сегмент, който най-вероятно ще подкрепи движението срещу президента, гласят данните от проучванията.

Властите предупредиха, че ще потушат нерегламентирните протести - първият свикан от опозицията, след като Навални беше осъден на 2,5 години затвор през февруари. Полицията е арестувала ключови активисти в няколко руски града, според мониторинговата група на OVD-Info, преди да започнат демонстрациите в руския Далечен изток, докато Путин произнасяше речта си по обяд в Москва. Полицията е задържала 8 души в Магадан, предаде РИА Новости.

Популярността на

Популярността на Путин сред руското общество се понижава от нейния пик. Графика: Bloomberg

„Властите, с одобрението на мнозинството сред по-възрастните поколения, предпочитат да действат чрез заплахи и наказания“, посочи Денис Волков, анализатор в независимия Levada Center. 

"Това означава, че най-вероятно скоро можем да видим нови протести, подкрепени от млади руснаци".

Реалните разполагаеми

Реалните разполагаеми доходи на руското население намаляват през последните години. Графика: Bloomberg

Поддръжниците на Навални свикаха протеста, след като предупредиха, че опозиционера го делят броени дни до фатален край в затвора след три седмици гладна стачка, която той започна в опит да си осигури достъп до външни лекари. В понеделник властите обявиха, че са прехвърлили Навални в затворническа болница.

Над 465 000 души са заявили анонимно желание да участват в демонстрациите, призоваващи за освобождаването му, които са насрочени за 19:00 ч. местно време във всички 11 часови зони на Русия.

Военно мобилизиране

САЩ и Европейският съюз предупредиха преди обръщението на Путин, че Русия ще понесе отговорност, ако остави Навални да умре. Президентът използваше обръщението за състоянието на нацията в предходни години, за да се похвали с военната мощ на Русия и да нарисува розова картина на вътрешните постижения на страната въпреки доходите, които са в застой от близо десетилетие.

Миналата година Путин обяви планове за промяна на конституцията, като в крайна сметка си позволи да остане на президентския пост до 2036 г. - ход, който доведе до нови мерки за засилване на държавния контрол над населението.

Законодателите в горната камара на руския парламент ще се срещнат в петък, за да започнат прилагането на мерките, обявени в речта на президента, които ще имат "особено значение" тази година, уточни председателят на Съвета на Федерацията Валентина Матвиенко пред държавната ТАСС на 6 април.

Обръщението на руския президент става факт на фона на неотдавнашното влошаване на отношенията със Запада, за които Кремъл заяви, че се намират на историческо дъно. САЩ и ЕС изразиха тревога за безпрецедентното струпване на руски военни по границата си с Украйна, докато Вашингтон наложи нов кръг от санкции този месец, които се прицелва в държавния дълг заради кибератаки и намеса в изборите - деяния, които Кремъл отрича.

Екстремистки организации

Протестите ще се окажат тест за жизнеспособността на опозиционерското движение, след като много от лидерите му бяха арестувани или се наложи да избягат в чужбина, когато властите се активизираха да потушат митингите срещу задържането и съдебния процес на Навални по-рано тази година.

Този месец руските прокурори поискаха от московски съд да обяви основаната от Навални Anti-Corruption Foundation и нейните подзвена за екстремистки организации, с което персоналът и доброволците могат да станат обект на наказателно преследване и лишаване от свобода.

Проучване на Levada от март показа, че усилията за дискредитиране на Навални работят ефективно, като 48% от анектираните руснаци са на мнение, че присъдата му е справедлива в сравнение с 29%, които смятат обратното.

Властите предупредиха гражданите да стоят настрана от събиранията и заплашиха с глоби компаниите в социалните медии, които публикуват материали, популяризиращи събитията.

„Опозицията не беше подготвена за степента и обхвата на репресиите по-рано тази година и те нямат стратегия“, коментира Константин Сонин, икономист. "В крайна сметка те ще имат избор: изгнание в чужбина или арест", посочи още той.