Японската централна банка: Дигиталният юан не е заплаха за доминацията на долара

Статутът на долара като ключова глобална валута няма да се промени толкова лесно, заяви представител на институцията

16:48 | 16 април 2021
Обновен: 16:48 | 16 април 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Sarah Pabst/Bloomberg
Снимка: Sarah Pabst/Bloomberg

Старши представител на Японската централна банка изрази съмнения относно потенциала на китайския дигитален юан да заплаши позицията на долара като световна резервна валута, съобщава Bloomberg.

“Статутът на долара като ключова глобална валута няма да се промени толкова лесно”, заяви Лазушиге Камияма, ръководител на звеното за платежни системи на централната банка и човекът, огговорен за проучванията за създаване на дигитална версия на японската валута. “Като цяло напредъкът на долара може да се засили допълнително, ако САЩ преминат към дигитализация”, добави той.

Различните страни

Различните страни имат различен напредък в създаването на свои дигитални валути. Графика: Bloomberg 

Доклад от по-рано тази седмица показа, че администрацията на президента Джо Байдън засилва контрола си върху прогреса на Китай по отношение на дигиталния юан на фона на опасения, че това може да се окаже дългосрочна заплаха за доминацията на долара.

Междувременно Китайската централна банка е напът да се превърне в първата, която пуска своя виртуална валута.

Централната банка работи по създаването на дигитална валута от 2014 г. насам и нейните ходове привлякоха интерес сред други централни банки и правителства, като междувременно разпространението на криптовалутите увеличава залозите, че конкурентите на традиционния кеш могат да променят начина, по който оперира финансовият сектор.

Пандемията също така ускори употребата на безконтактни плащания дори в Япония, където банкнотите и монетите все още се използват за повечето трансакции.

Камияма заяви, че централната банка няма специфични планове за пилотни тестове на този етап, но отрече твърденията, че тя изостава в това отношение.

“Японската централна банка не е назад” в изследванията за дигиталните валути, подчерта Камияма.

Централната банка на Япония започна първата фаза от своите технически експерименти с дигиталните валути миналата седмица и участва в съвместни проучвания с Банката за международни разплащания и шест други големи централни банки, включително Федералния резерв и Европейската централна банка.

Групата заяви през октомви, че въвеждането на дигитални валути не бива да подкопава стабилността на настоящата финансова система.

“Няма вероятност нито една цифрова валута от централна банка да завладее света, докато всички продължават да работят за подобряване на своите системи за плащания”, коментира Камияма.

Според него, за да стане популярна дадена валута, тя трябва да е сигурна, да има стабилна стойност и да може да се разменя без ограничения. Той отбеляза, че юанът не отговаря на тези условия.