Оптимизмът на Wizz Air за летния туристически сезон в Европа се изпарява

Причините са продължаващите мерки срещу пандемията и бавния темп на ваксинациите

10:50 | 16 април 2021
Обновен: 10:51 | 16 април 2021
Автор: Николета Рилска
Главният изпълнителен директор на Wizz Air Holdings Джоузеф Варади. Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg
Главният изпълнителен директор на Wizz Air Holdings Джоузеф Варади. Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Wizz Air Holdings Джоузеф Варади заяви, че вече не разчита на възстановяване на пътуванията в Европа през това лято на фона на продължаващите ограничения и забавеното разпространение на ваксините, съобщава Bloomberg.

“Несигурността около разхлабването на мерките прави невъзможно да се прогнозират нивата на търсене в рамките на три или четири месеца и дали предвиденото увеличение на капацитета с между 70% и 80% от нивата преди пандемията е оправдано”, коментира Варади.

“Трябва да съчетаем тези цифри с реалността”, посочи той. “Възможно е да оперираме на тези нива, но не можем да го гарантираме. Не е въпрос на планиране на капацитета, а на рестрикциите на правителствата”, обясни ръководителят на компанията.

Оценката на Wizz за перспективите пред важния летен туристически сезон, през който европейските авиокомпании генерират по-голяма част от приходите си, е в съответствие с все по-консервативните прогнози на анализаторите. Тя обаче е в контраст с очакванията на EasyJet, която заяви в сряда, че е готова за ускоряване на операциите си и че повечето държави вероятно ще възстановят полетите през май.

Варади отбеляза, че е уверен, че в крайна сметка ще има отскок при отложено търсене, но "дали това ще се случи през лятото, през зимата или следващата пролет, не е ясно". Базираната в Будапеща Wizz посочи в изявление, че очаква „само постепенно възстановяване на трафика до края на лятото“.

Възстановяването на

Възстановяването на въздушните пътувания в Европа изостава. Графика: Bloomberg 

“Европа е много по-рестриктивна по отношение на въздушния транспорт, отколкото се очакваше”, изтъкна главният изпълнителен директор. Той коментира и последиците от забавените програми за ваксинация на континента.

Листнатата в Лондон Wizz все още възнамерява да бъде агресивна в печеленето на пазарен дял, където възможностите нарастват, и планира да се придържа към всичките си над 40 бази, стана ясно от изказването на Варади.

Превозвачът също така не планира да намали доставките си от Airbus SE, като е предвидено да получи 27 нови самолета A320 в следващите 12 месеца.

“Ликвидността на Wizz от 1,6 милиарда евро (1,9 милиарда долара) би трябвало да издържи за три години при настоящите нива на горене на средства”, заяви ръководителят на компанията и добави, че тя няма планове за набирането на допълнителен капитал.