Гуверньорът на Турската централна банка се изправя пред първия тест на пазарите

Турция вероятно ще запази непроменен референтния си лихвен процент по време на първото заседание на паричната политика

10:20 | 15 април 2021
Обновен: 10:20 | 15 април 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Централната банка на Турция вероятно ще запази непроменен референтния си лихвен процент по време на първото заседание на паричната политика на своя новоназначен гуверньор, пише Bloomberg.

Сахап Кавчиоглу, който зае поста, след като Ердоган уволни предшественика му заради по-голямо увеличение на лихвения процент, е под натиск да намали лихвите, но засега няма изгледи да промени позицията си.

Всички с изключение на двама респонденти в проучване на Bloomberg сред 25 анализатори очакват централната банка да запази едноседмичната репо лихва на 19% в четвъртък. HSBC Bank PLC и Capital Economics прогнозират, че срещата все пак ще доведе до намаляване на лихите съответно с 50 и 200 базисни точки.

„Първоначалната комуникация на Кавчиоглу с пазарите направи достатъчно, за да облекчи опасенията за голям обрат на политиката по време на срещата през април“, каза Ехсан Хоман, ръководител на проучванията за развиващите се пазари за Европа, Близкия изток и Африка в MUFG Bank в Дубай. Турция „няма пространство за политика за понижаване на лихвените проценти тази година предвид повишените перспективи за инфлация“, но мрачните възгледи на Кавчоглу предполагат, че централната банка в крайна сметка ще заеме по-приспособима позиция.

В писмено интервю за Bloomberg след назначаването му миналия месец Кавчиоглу каза, че пазарите не трябва да възприемат намалението на лихвените проценти на заседанието на Комитета по паричната политика на 15 април като даденост, облекчавайки някои опасения сред инвеститорите.

Турция повиши референтната си едноседмична репо лихва с 200 базисни пункта на 18 март на последното заседание на Наци Агбал като гуверньор, позовавайки се на опасения относно инфлацията. Професор по банково дело, Кавчиоглу беше сред критиците на този ход, казвайки, че това може да навреди на икономическия растеж.

Миналата седмица Ердоган заяви, че правителството е твърдо решено както да забави инфлацията, така и да намали лихвените проценти до едноцифрени, довеждайки до поевтиняването на лирата. Валутата отслабна с повече от 10% спрямо долара след неочакваното назначаване на Кавчиоглу.

Какво казват икономистите?

„Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган би искал централната банка да намали лихвените проценти, но пазарните сили вероятно ще забавят процеса. С ускоряването на инфлацията и отслабването на лирата очакваме Комитета по паричната политика да задържи лихвените проценти на заседанието в четвъртък", заяви Зиад Дауд, Bloomberg Economics.

През март инфлацията се ускори до 6,2% годишно в сравнение с 15,6% през предходния месец заради поскъпването на петрола и по-слабата валута, оставяйки на новия гуверньор на централната банка малко възможности да намали лихвените проценти, които биха успокоили Ердоган, който смята, че високите лихвени проценти причиняват инфлацията – мнение, което не е толкова популярно.

Джейсън Тюви, старши икономист в Capital Economics, заяви, че тяхната прогноза за голямо намаление на лихвите е „въз основа на натиска от Ердоган“.

„Ако бях гуверньор щях да повиша лихвените проценти, каза той, но вероятно щях да бъда уволнен на следващия ден.“