WeWork става публична след сделка със SPAC

Споразумението оценява кампанията на 9 млрд. долара

17:04 | 26 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

WeWork се съгласи на сделка с т.нар. компания „празен чек“. Споразумението ще обедини WeWork с BowX Acquisition Corp., оценявайки я на 9 млрд. долара, включително дълга. То също така ще привлече 1,3 милиарда долара за WeWork, включително 800 милиона от частно пласиране с инвеститори, сред които Insight Partners - фондове, управлявани от Starwood Capital Group и Fidelity Management.

Базираната в Ню Йорк WeWork, съоснована от Адам Нойман и силно подкрепена от SoftBank Group Corp., беше оценена на 47 милиарда долара преди две години. Но плановете ѝ за първично публично предлагане се провалиха през 2019 г. заради опасения сред инвеститорите относно бизнес модела на компанията и управлението на Нойман. Оценката на WeWork спадна до около 8 милиарда щатски долара, след като SoftBank разшири финансовата линия за стартъпа.

Пандемията от коронавирус се отрази допълнително върху перспективите на компанията. Бизнес моделът на WeWork се състои в събиране на големи групи служители в общи офиси - непривлекателна опция за много хора по време на здравната криза. WeWork затвори много места, съкрати хиляди работни места и предоговори договори за наем, за да оцелее.

Споразумението с BowX се възползва от вълната от SPAC сделки, за да постигне това, което Нойман не можа. Марсело Клауър, изпълнителен председател на WeWork и главен оперативен директор в SoftBank, заяви в интервю в началото на тази година, че множество компании за придобиване със специално предназначение са се обърнали към WeWork, след като дълго време са били избягвани от инвеститорите.

Очаква се сделката да приключи през третото тримесечие на 2021 г. и е одобрена от двата борда, се казва в изявление в петък.

WeWork, сега водена от главния изпълнителен директор Сандип Лахми Матрани, е напуснала 66 места и повторно е договорила по-ниски наеми, отсрочки или други промени за повече от 150 локации.

Компанията разкри на бъдещите инвеститори, че е загубила около 3,2 млрд. долара миналата година, съобщи Financial Times по-рано тази седмица. Документите на WeWork също така показват, че степента на заетостта ѝ е спаднала до 47% в края на 2020 г., в сравнение със 72% в началото на годината, преди пандемията.

В интервюто през януари Клауър твърди, че пандемията помага на WeWork.

„WeWork изведнъж се превръща в невероятно ценно предложение, тъй като по време на тази пандемия са създадени нови навици“, каза той.

Матрани ще продължи да ръководи компанията след сделката. Вивек Ранадиве от BowX и Девън Парек от Insight Partners ще се присъединят към борда.

BowX Acquisition Corp. се управлява от Ранадиве и Мъри Роуд, двамата бивши мениджъри в TIBCO Software и съоснователи на рисковата компания Bow Capital.