Поскъпващите европейски акции вече са в крак с прогнозите

Някои стратези обаче очакват индексът Stoxx Europe 600 да достигне пик и да започне да намаляв в последното тримесечие на годината

19:02 | 19 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Почти всеки е бичи настроен за европейските акции. Стратезите в проучване на Bloomberg прогнозират, че референтният индекс Stoxx Europe 600 ще нарасне с 2,8% до края на годината - малко по-високо от прогнозите отпреди месец. Те очакват ръст от 1,3% за индекса Euro Stoxx 50 от затварянето му в сряда.

Тежката експозиция на Европа към евтини и циклични сектори се счита за голям плюс, предвид нарастващата доходност по облигациите и очакванията за инфлация, особено след като Федералният резерв на САЩ обеща тази седмица да продължи своята подкрепа за икономиката. Но след силно рали, всяко забавяне на икономическото възстановяване в региона може да натежи върху перспективите за по-нататъшно поскъпване на акциите, пише Bloomberg.

Досега разпространението на ваксините е бавно в Европа. Италия и няколко региона на Франция, включително района на Париж, отново са блокирани, а германските икономически съветници предупредиха тази седмица, че растежът през 2021 г. може да бъде застрашен от подновения ръст в броя на заразените.

Стратезите очакват

Стратезите очакват европейските акции да се покачат до рекордно високи стойности тази година. Графика: Bloomberg

Но за Deutsche Bank AG перспективите за глобален растеж и по-високата цикличност означават, че Европа все още е мястото, където трябва да се инвестира. Стратезите на банката повишават целта си за нивото на Stoxx 600 в края на годината до 465 пункта, което означава близо 10-процентно повишение и прогнозират ръст на печалбите от 59% в Европа тази година, при 43% за S&P 500.

За стратега на UBS Group AG Ник Нелсън има атрактивни акции в секторите на автомобилите, енергетиката и строителството. „Неотдавнашният фискален пакет в САЩ и доходността по облигациите разширяват възможностите за търговия със стойност“, каза той. Стратегът повиши целта си Stoxx 600 за края на 2021 г. до 470 пункта, което означава почти 11-процентен ръст.

Управителите на фондове в световен мащаб са увеличили разпределението си за стойностни акции, като в същото време намаляват експозициите си в технологии, показва проучване на Bank of America Corp. от март. Рекордните 52% от инвеститорите смятат, че по-евтините акции ще задминат акциите за растеж през следващите 12 месеца, показва проучването.

Stoxx 600 нараства с 6,4% тази година, надминавайки индекса S&P 500. Подиндексът за туристическа сектор в Stoxx 600 се повишава с 21% през 2021 г. почти записвайки нов рекорд, въпреки че остават много несигурности относно летния ваканционен сезон.

Пътят нагоре обаче може да стане неравен с напредването на годината. Стратезите на BofA, включително Себастиан Рейдлер и Мила Савова, очакват Stoxx 600 да премине през рали до 460 пункта до третото тримесечие, преди да започне да намалява.