Борис Джонсън: Великобритания ще бъде глобален играч в преструктурирането след Brexit

Британският премиер ще пренасочи външната политика към индо-тихоокеанския регион

09:07 | 16 март 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Британският премиер Борис Джонсън ще пренасочи външната политика на страната към индо-тихоокеанския регион, докато планира цялостна промяна на международните приоритети на Великобритания след Brexit, съобщава Bloomberg.

Джонсън ще публикува план за дипломация и отбрана в обем от 100 страници, който неговите служители определят като „най-мащабната преоценка на мястото на Великобритания в света от края на Студената война“.

В плана Джонсън ще очертае нов подход към международните отношения по въпроси като изменението на климата и демокрацията. Той ясно посочва, че разглежда индо-тихоокеанския регион като все по-голям геополитически център на света, особено с нарастващото влияние на Китай. Джонсън възнамерява да посети Индия в края на април в рамките на първото си задгранично пътуване, след като Великобритания напусна търговския и пазарен режим на Европейския съюз.

Политическата рамка обхваща чуждестранната помощ, кибервойната, бъдещето на въоръжените сили и справянето с изменението на климата. За Джонсън това е шанс да разкаже на света как вижда ролята на Великобритания в глобалния ред след Bexit.

„Оптимистично настроен съм относно мястото на Великобритания в света и способността ни да се възползваме от предстоящите възможности“, заяви Джонсън.

Откакто напусна ЕС в края на миналата година, Великобритания търси нови търговски и политически съюзи по света, като се фокусира и върху укрепването на връзките със САЩ. Ориентирането сега към индо-тихоокеанския регион има за цел да неутрализира всяка заплаха от Китай, тъй като законодателите в Лондон заемат все по-яростна позиция към Пекин относно политиката му към Хонконг и неговото уйгурско ислямско малцинство.

Великобритания кандидатства и за статут на партньор в Асоциацията на страните от Югоизточна Азия, съобщиха от кабинета на премиера.

Според офиса на Джонсън планът ще включва:

- Ситуационна стая по модел на Белия дом, която да действа като контролен център по време на извънредни положения като терористични атаки;

- Планове за център за борба с тероризма за осуетяване на екстремисти и враждебно настроени държави;

- Повече инвестиции в национална инфраструктура, иновации и различни индустрии, включително технологии и алтернативна енергия.