ОПЕК понижи перспективите си за търсенето на петрол за следващите две тримесечия

Търсенето може да се засили през втората половина на година

17:10 | 11 март 2021
Обновен: 21:26 | 11 март 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

ОПЕК понижи перспективите си за търсене на суров петрол през следващите две тримесечия в съответствие с плановете на картела да запази затегнато предлагането, предава Bloomberg.

Организацията на страните износителки на петрол понижи прогнозите за количеството черно злато, което ще трябва да добие през второто тримесечие с 690 хил. барела на ден на фона на по-слабата картина на търсенето и по-силния растеж на конкурентното предлагане.

„Текущите противопандемични мерки като блокировките, доброволното социално дистанциране и други събития, свързани с пандемията“ продължават да тежат върху икономическата активност, посочва изследователският отдел на петролния алианс, базиран във Виена, в своя месечен доклад. Условията би трябвало се подобрят през втората половина на 2020 г., допълниха още от отдела.

Предупреждението е в съответствие с решението от миналата седмица на Саудитска Арабия и нейните партньори в ОПЕК+. Картелът изненада трейдърите и изстреля цените на суровия петрол до 14-месечен връх на равнище над 70 долара за барел, след като до голяма степен се въздържа да възстанови производството, което бе спряно по време на пандемията.

Трейдърите на суров петрол очакваха ОПЕК+ да се съгласи да възстанови около 1,5 милиона барела на ден на срещата през миналата седмица, но шокиращото решение породи съмнения сред пазарните участници дали алиансът с действията си рискува да прегрее глобалния пазар.

Докладът, публикуван в четвъртък, потвърждава, че ОПЕК не споделя тези опасения. Картелът намали общите си прогнози за обема на суров петрол, който ще трябва да осигури тази година, с 250 хил. барела на ден в сравнение с доклада от миналия месец до средно 27,26 милиона на ден.

Тъй като алиансът добива значително под това ниво, той трябва да успее да изчерпа излишните запаси от черно злато, натрупани по време на пандемията.
Общата продукция на 13-те представители на ОПЕК се понижи с 647 хил. барела на ден до 24,848 милиона на ден миналия месец,става ясно от доклада, тъй като фактическият лидер Саудитска Арабия прилага допълнителни съкращения, за да ускори ребалансирането на пазара.

Кралството заяви на последното заседание на групата на 4 март, че от чувство за „предпазливост“ тези допълнителни допълнителни съкращения ще останат в сила и през април, като ще бъдат отменени постепенно след това.

И все пак ОПЕК очаква перспективите за търсенето да се засилят през втората половина на 2021 г. Картелът увеличи прогнозите за глобалното търсене на петрол през четвъртото тримесечие с 970 хил. барела на ден, а за суров петрол на ОПЕК през този период с 400 хил. на ден.

„До края на първото полугодие се очаква икономическата активност да се ускори, както и въздействието на пандемията да се понижи“, пише ОПЕК в доклада си. Този импулс ще бъде „подкрепен от насъбралото се търсене, особено в секторите на интензивни услуги, като туризма и пътуванията“.

Това може да позволи на ОПЕК да премахне някои от ограниченията за добива, които - включително допълнителните съкращения на Рияд - сега възлизат на около 8 милиона барела на ден или приблизително 8% от глобалните доставки.