С 80% намаляват хоспитализациите само след една доза от ваксините Pfizer и AstraZeneca

Великобритания е регистрирала в сраната първите шест случая на бразилския щам

21:30 | 1 март 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Една доза от ваксините срещу коронавирус на Pfizer или AstraZeneca може да намали хоспитализациите сред възрастни хора с около 80%, според проучване във Великобритания, пише Bloomberg.

Докладът на Public Health England, публикуван в понеделник, също установява, че една ваксина намалява с 60% рискът хората на възраст над 70 години да се разболеят.

Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок каза на пресконференция в Лондон, че „вълнуващите“ данни са „знак, че ваксината работи“. Но той призова хората да „продължават да се придържат към ограничителните мерки“.

Повече от 20,2 млн. души в Обединеното кралство са получили първата си доза от ваксината досега, което е над една трета от всички възрастни.

Новото проучване трябва да намали опасенията, че ваксината AstraZeneca е по-малко ефективна при възрастни хора.

Някои държави от Европейския съюз са разрешили прилагането на ваксината само за по-млади хора, като се позовават на липсата на достатъчно данни за ефикасността му при по-възрастните. Констатациите също така подкрепят решението на Обединеното кралство да отложи вторите дози на ваксините Pfizer и AstraZeneca, за да ускори ваксинационния процес и да имунизира възможно най-много хора.

„Една доза от ваксината на AstraZeneca или тази на Pfizer оказва ефект срещу тежка инфекция сред хората над 70-те години. Тя намалява хоспитализациите с повече от 80%“, допълва Ханкок.

„Подробните данни показват, че защитата, която получавате от ваксината на AstraZeneca 35 дни след първата доза, е дори малко по-добра за отколкото тази от доза на Pfizer. Въпреки това резултатите и на двата препарата са много добри“, поясни той.

Междувременно по-рано днес стана ясно, че Великобритания е регистрирала в сраната първите шест случая на бразилския щам.