Никола Саркози е осъден на три години затвор за корупция

Заедно с него на три години затвор условно бяха осъдени и двама негови бивши сътрудници

15:53 | 1 март 2021
Обновен: 15:53 | 1 март 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Бившият френски президент Никола Саркози бе признат за виновен от парижки съд в корупцията и търговия с влияние. Съдът в Париж го осъди на три години затвор, две от които - условно, предава Bloomberg. Саркози обаче си запазва възможността да обжалва решението.Той напусна залата без коментар, след като присъдата беше произнесена.

66-годишният Саркози бе признат за виновен в опит да подкупи магистрата Жилбер Ажибер, предлагайки му престижна позиция в Монако в замяна на информация за наказателно разследване, насочено срещу неговата политическа партия, пояснява BBC.

Заедно с него на три години затвор условно бяха осъдени и двама негови бивши сътрудници - бившия му адвокат Тиери Ерзог и бившия висш магистрат Ажибер.

„Саркози използва статута си на бивш френски президент“, заяви председателстващият съдия Кристин Ми, докато четеше решението на съда. Тя допълни, че неправомерните действия, които той е извършил, са „особено сериозни“.

Осъждането на Саркози - който все още се радва на известна популярност в страната - е срамна глава в политическата му кариера, която пострада след неуспешната му кандидатура за преизбиране през 2012 г.

Предстои той да бъде изправен в съда и по други обвинения за незконно превишване на разходите за предизборни кампании преди да загуби на изборите.

Той не е първият бивш френски президент, изправен пред съда. Покойният бивш президент на Франция Жак Ширак бе признат за виновен по дело за корупция и осъден на две години затвор условно. Ширак бе съден по обвинения в злоупотреба с обществени средства, които е отклонявал във фиктивни работни места за политически съмишленици, докато е бил кмет на Париж от 1977 до 1995 г.