Иран отхвърли предложението на ЕС за преки ядрени преговори със САЩ

Решението на Иран да стои настрана от преговорите може да причини нова ескалация в отношенията между Иран и Запада

09:00 | 1 март 2021
Обновен: 09:13 | 1 март 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Иран отхвърли предложението на Европейския съюз за провеждане на преки ядрени преговори със САЩ през следващите дни, рискувайки възобновяване на напрежението между Техеран и западните столици, съобщавa Wall Street Journal 

Високопоставени западни дипломати заявиха, че отговорът на Иран не отменя надеждите на администрацията на Байдън за съживяване на дипломатическите усилия за възстановяване на ядрената сделка от 2015 г., постигната между Иран и шест световни сили, и изоставена от администрацията на Тръмп през 2018 г.  -  Иран иска да му бъде преодоставена гаранция, че няма да си тръгне от среща със САЩ без известно облекчаване на санкциите, което към този момент се отхвърля от Вашингтон

Тъй като Техеран преустанови ядрената си дейност през последните месеци в нарушение на ядреното споразумение от 2015 г., САЩ, провеждащи въздушни удари по подкрепяните от Иран военизирани отряди в Сирия, както иранските президентски избори през юни, западните дипломати предупредиха, че възможностите за облекчаване на напрежението сега вероятно ще бъдат затруднени.

Само преди 10 дни западните власти се надяваха скоро да бъде постигнат напредък към възобновяване на ядрените преговори. ЕС лансира идеята за провеждане на преговори в Европа, които да включват всички останали участници в сделката от 2015 г. - Иран заедно с Китай, Великобритания, Франция, Германия и Русия, както и САЩ.  Администрацията на Байдън мигновено обяви, че ще присъства на срещата с пратеника на Вашингтон Роб Мали.

Европейските дипломати се опитваха да постигнат съгласие за датата на срещата и през следващите дни предлагаха форума да се състои във Виена или Брюксел. Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел заяви миналия понеделник, че е "разумно оптимистичен" относно провеждането на преговорите. Този уикенд обаче Иран изпрати комюнике, гласящо, че няма да вземе участие на срещата при сегашните обстоятелства.

„Като се вземат предвид неотдавнашните ходове и позиции на САЩ и трите европейски държави, Ислямската република не смята, че сега е времето за неформална среща, предложена от координатора на ЕС“, заяви Сааед Хатибзаде, говорител на външното министерство на Иран. 

„Пътят напред е много ясен: САЩ трябва да прекратят своите незаконни и едностранни санкции и да се върнат към ангажиментите си по ядреното споразумение.“ 

Иран предложи различен подход в последните си дискусии с ЕС. Повторявайки тезата, представена публично в началото на февруари от външния министър Джавад Зариф, Техеран заяви на ЕС, че иска 27-те да изпълняват ролята на посредник, който да спомогне за провеждането на поетапен процес, в който САЩ и Иран ще се съгласят на отстъпки, преди да се състои среща между ирански длъжностни лица и американските им колеги, поясниха западни дипломати.

Висш служител на администрацията на Байдън заяви, че САЩ са разочаровани от факта, че Техеран е отхвърлил предложението на ЕС за среща, на която Иран и САЩ биха могли да обсъдят първоначалните стъпки за съживяване на сделката от 2015 г. Той обаче заяви, че САЩ сега ще се консултират с европейските си партньори, както и с Русия и Китай относно дали същестува друг начин за продължаване на дипломатическите усилия на Вашингтон. Той отказа да каже дали САЩ ще приемат иранското предложение за посредническа роля на ЕС в очакване на тези консултации.

„Жалко е, защото това можеше да се случи бързо. Това беше на масата “, каза служителят на американската администрация по повод предложението на ЕС. 

„Ние няма да бъдем догматични спрямо формата на срещата. Искаме да се уверим, че какъвто и да е официален процес, той ще бъде ефективен".

На масата са заложени усилията на САЩ и техните партньори за ограничаване на ядрената програма на държава, която Вашингтон обвинява, че спонсорира тероризма и която подкрепя сирийския президент Башар Асад и бойни групировки, вариращи от Хизбула в Ливан до Катаиб Хизбула в Ирак и хусите в Йемен.

Служителите на администрацията на Байдън са на мнение, че напористата позиция на Иран в региона прави още по-важно ядрената дейност на Ислямската република да бъде поставена в граници. Американските дипломати заявиха, че съживяването на ядрената сделка от 2015 г., от която се оттегли администрацията на Тръмп и чиито ограничения за обогатяване на уран впоследствие бяха нарушени от Иран, би било първа стъпка към по-мащабно споразумение, което САЩ и техните съюзници се надяват да постигнат. Това, посочват от американската администрация, ще включва по-трайни ограничения по ядрената програма и ограничения по програмата за балистични ракети на Иран.

От Ислямската република обаче споделиха, че са спазвали ограниченията съгласно сделката от 2015 г. преди президентът Тръмп да се оттегли от нея, добавяйки, че желаят да се върнат към споразумението, но няма да предоговарят условия. Техеран се стреми да увеличи преговорната си позиция, увеличавайки ядрената си дейност, намалявайки, но не и елиминирайки, достъпа на международни ядрени инспектори, и настоявайки САЩ да премахнат всички санкции, наложени след встъпването в длъжност на Тръмп, включително тези, наложени на база антитерористични правомощия.

„Това далеч не е краят на преговорите“, коментира Хенри Рим, старши анализатор по иранските въпроси в консултантската фирма Eurasia Group в Ню Йорк. 

„Но решението на Иран подчертава, че възобновяването на сделката ще бъде трудно ... Вашингтон и Техеран ще се стремят да ускороят усилията си по преговорно надмощие, докато разрешават собствените си вътрешнополитически съображения“.

Говорител на Белия дом поясни, че администрацията приема отхвърлянето на Иран на предложената от ЕС среща като спънка в преговорите, но не и тяхното прекратяване.

„Макар да сме разочаровани от отговора на Иран, ние оставаме готови да се включим в значима дипломация, за да постигнем взаимно връщане към спазването на ангажиментите по сделката “.

Решението на Иран да стои настрана от преговорите може да причини нова ескалация в отношенията между Иран и Запада.

Франция, Обединеното кралство и Германия работят по резолюция, която планират да представят пред борда на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) през следващата седмица. Съвместно изготвения документ има за цел да осъди Иран за последните му стъпки за увеличаване на ядрената му дейност и за липсата на сътрудничество по отношение при инспекциите на агенцията

Иран предупреди, че ако недоволството на МААЕ прерасне в действия, Иран може да отмени споразумението, сключено по-рано този месец с Агенцията, което има за цел да редуцира броя на международните инспекции. В рамките на сделката с генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси Иран се съгласи да предприеме стъпки, които да позволят на атомната агенция на ООН да продължи да наблюдава голяма част от ядрената му дейност

Без това наличието на това споразумение Гроси беше предупредил, че Агенцията ще остане със завързани очи в усилията си да следи за прекомерно обогатяване на уран и ще бъде неспособна да предотврати пренасочването на делящи се материали и ключово ядрено оборудване за незаконна употреба.

Европейските дипломати прекараха дни, призовавайки Иран да присъства на преговорите, загрижени, че ако дискусиите не се състоят скоро, дипломатичните канали ще бъдат прекъснати до по-късните месеци на годината. И все пак високопоставен служител на ЕС заяви в неделя, че е готов да възобнови усилията за уреждане на преки преговори в края на следващата седмица, ако бъде помолен.

Малко вероятно е преговорите да се проведат по време на честването на Новата година на Иран, което започва на 20 март. Президентската надпревара в Иран започва сериозно в края на април или май, а иранските длъжностни лица са предупредили европейските им колеги, че преговорите вероятно ще  станат много трудни през този период.

Представители на ЕС също предупредиха, че Иран рискува да подкопае добрата воля, която е изградил, придържайки се към ядреното споразумение повече от година, след като президентът Тръмп оттегли САЩ

„Прозорецът за възможности за възстановяване на пълното прилагане на ядреното споразумение скоро ще стане много тесен“, посочва Михаил Улянов, руският посланик в МААЕ. Улянов, чиято държава е един от останалите участници в ядрената сделка, призова европейсите сили да не оказват натиск върху Иран в рамките на заседанието на Управителния съвет на МААЕ, което започва днес.