Г-20 се насочва към консенсус за увеличаване на огневата мощ на МВФ

Окончателното решение вероятно ще бъде взето преди пролетните срещи на заемодателя през април

18:36 | 26 февруари 2021
Обновен: 18:36 | 26 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Групата на най-богатите 20 държави в световен мащаб в петък се приближи до споразумение за увеличаване на резервите на Международния валутен фонд с цел помагане на бедните държави, информират източници на Bloomberg.

Преговорите бяха фокусирани върху предложението за разпределяне на 500 милиарда долара от специалните права на тираж (СПТ) на МВФ, но окончателното решение вероятно ще бъде взето преди пролетните срещи на заемодателя през април.

Пробивът в преговорите бе постигнат, след като министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън изрази подкрепа за инициативата. Нейният предшественик Стивън Манучин блокира хода през 2020 г., заявявайки, че тъй като резервите се разпределят на всички 190 членове на МВФ пропорционално на тяхната квота, около 70% ще отидат за Г-20, а само 3% за най-бедните нации.

В четвъртък Йелън подкрепи засилването на подкрепата за развиващите се страни, като заяви, че „без по-нататъшни международни действия в подкрепа на страните с ниски доходи рискуваме опасно и трайно разминаване в глобалната икономика“. МВФ и Световната банка „трябва да продължат да играят роля във финансирането на глобалните здравни реакции“, каза тя.

Докато разширяването на ресурсите на МВФ може да помогне на страните с ниски доходи в борбата срещу коронавируса, Г-20 и други трябва да работят за „по-голяма прозрачност и отчетност“ при използването на огневата мощ на фонда.

Повече от 200 групи, включително Jubilee USA Network, призоваха страните от Г-20 да подкрепят създаването на СПТ за 3 трилиона долара. Те казват, че средствата са необходими за облекчаване на дълга в развиващите се страни и за освобождаване на ресурси за здравеопазване и социални разходи. Някои демократи в Конгреса обещаха подкрепа за подобен ход.

Има практическа причина за приемане на по-малкия пакет. Йелън едва ли ще се нуждае от одобрение от Конгреса, за да гласува в подкрепа на увеличението, ако то остане около 500 милиарда долара. Републиканците обаче вече изразиха съпротива, защото инициативата ще изпрати милиарди долари на Иран, Русия и Китай - страни, които САЩ смятат за нарушаващи правата на човека.

По-рано тази седмица управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева призова за решителни действия, за да се избегне сценарий, при който няколко нововъзникващи пазари се отърсят от последиците от кризата по-бързо, но възстановяването на повечето развиващи се страни да отнеме години.

„МВФ издаде СПТ по време на световната финансова криза през 2009 г. и повтарянето на този ход може отново да бъде от полза на света сега“, написа Георгиева в публикация в блог.