Китай призова САЩ да премахнат митата и да започнат "изграждането на добра воля"

Китайският външен министър Ван И призова Вашингтон да отвори наново платформите за диалог и да се откаже от някои от "несправедливите" политики на Тръмп

08:46 | 22 февруари 2021
Обновен: 08:54 | 22 февруари 2021
Автор: Димитър Баларев
Ван И, външен министър на Китай. Снимка: Bloomberg
Ван И, външен министър на Китай. Снимка: Bloomberg

Китай призова администрацията на Байдън да предприеме стъпки по „изграждане на добра воля“, включително премахване на митата и санкциите, докато Пекин продължава да възлага задачата на САЩ те първи да започнат реставрацията на развалените им отношения, съобщава  Bloomberg.

Китайският външен министър Ван И заяви на днешен форум в Пекин, че двете страни трябва да отворят отново платформите на диалог, прекъснати от бившия президент Доналд Тръмп и да се откажат от някои от политиките на предишната американска администрация. Той повтори необходимостта от премахване на „неразумните мита“, отказване от „неразумно потискане“ на китайския технологичен прогрес и посочи ограничаването на китайските медии и студенти като друг основен проблем, който предизвиква безпокойство в Поднебесната империя

„При сегашните обстоятелства двете страни могат да стартират от по-лесни неща, да си взаимодействат активно и да изградят добра воля“ в отношенията си, каза Ван и добави, че Пекин и Вашингтон все още са в състояние да „постигнат големи неща“ за света. 

„Надяваме се, че американската страна ще коригира своите политики възможно най-скоро.“

Речта представлява най-високопоставеният коментар от страна на Китай за връзките на страната със САЩ, откакто президентът Джо Байдън и председателят на Китайска народна република Си Дзинпин разговаряха по телефона преди Лунната Нова година по-рано този месец. Докато двете страни искат да стабилизират отношения, които деградираха по време на мандата на Тръмп, Байдън сигнализира за поддържане на много от политиките на своя предшественик по отношение на Китай.

Докато Пекин очаква Вашингтон да направи първата стъпка, екипът на Байдън полага усилия да възстанови връзките с партньорите на САЩ. В петък американският президент призова съюзниците да продължат да поддържат демокрацията, като предупреди, че светът е изправен пред историческа „точка на пречупване“, която би дала тласък на автократичната идеология. Докато официалният прочит на форума Г-7 на 19 февруари предоставя малко подробности за темата за Китай, лидерите са обсъдили  страната „надълго и нашироко“, съобщава Bloomberg News, цитирайки европейски дипломат.

Други лектори на днешната конференция в Китай бяха Ханк Полсън, бивш финансов министър на САЩ, Кевин Ръд, бивш австралийски премиер, и Морис Грийнбърг, бивш председател и главен изпълнителен директор на American International Group (AIG).

Полсън коментира, че зависи и от двете страни да работят за подобряване на връзките. „САЩ и Китай трябва да решат как и къде да се състезават и по какъв начин да избегнат конфликта“, заяви Полсън. 

„Ако не го направим, светът ще бъде много опасно място.“

В призива си към Си Байдън изрази загриженост относно принудителните и несправедливи икономически практики на Китай, както и нарушенията на човешките права в региона Синцзян. Си отговори на Байдън с предупреждение да не се намесва в това, което председателят на Китайската народна република смята за свои вътрешни работи, и призова САЩ да помогнат за възстановяването на комуникационните канали, за да се избегне недоразумение и грешни изчисления.

Днешните коментари на Ван за облекчаване на визовия натиск върху китайските студенти и медии, които наподобяваха  репликите на Ян Дзиечъ, член на Политбюро на ЦК на ККП и ръководител на Службата за външни отношения на партията, по-рано този месец, са сред възможните зони на компромис. Координаторът на политиката в Индо-Тихоокеанския регион Кърт Кембъл заяви през януари, че САЩ биха могли да облекчат визовия режим за изграждане на доверие с Китай.

„От гледна точка на Китай отговорността за влошаването отношенията по време на администрацията на Тръмп е предимно на САЩ “, коментира Джоу Ци, директор на Института за глобално управление и развитие в Tongji University. „За да върнат отношенията на правилния път, САЩ трябва първо да променят поведението си“, добави още той