Първи телефонен разговор между Джо Байдън и Си Дзинпин

Лидерите на двете най-големи икономики в света обсъдиха "несправедливите практики на Пекин" и се опитаха да намерят общ език по споделените проблеми

09:00 | 11 февруари 2021
Обновен: 09:41 | 11 февруари 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Джо Байдън в първия си разговор като президент с китайския лидер Си Дзинпин изказа загриженост относно „принудителните и несправедливи икономически практики на Китай“, както и за нарушенията на човешките права в региона на Синдзян, показва информация на Белия дом, конкретизираща подробностите около разговора, предава Bloomberg.

В рамките на телефонния разговор Байдън също e изразил опасения относно нарастващите ограничения на страната върху политическите свободи в Хонконг и „все по-категорични действия в региона, включително към Тайван"

Байдън, който пожела на Си щастлива Китайска Нова година, изказа „ангажимент да следва практически, ориентирани към резултати цели, когато те отговарят на интересите на американския народ и съюзниците на САЩ“, казаха от Белия дом.

Двамата президенти, според прочита на телефонния разговор, „обмениха мнения относно борбата срещу пандемията от Covid-19 и споделените предизвикателства пред глобалната здравна сигурност, изменението на климата и предотвратяването на разпространението на оръжия“.

Междувременно китайската държавна новинарска агенция Xinhua цитира Си, който е казал, че Китай и САЩ трябва да възстановят механизмите на диалог, така че да има точно и ясно разбиране на политическите намерения на лидерите и да се избегне недоразумение и грешни изчисления.

В публикацията на Xinhua се казва, че служителите по външните работи на двете страни могат да задълбочат комуникацията по двустранните отношения и основните международни и регионални въпроси. Вратата за повече контакт между икономически, финансови, правоприлагащи и военни органи остава отворена, допълва Xinhua. Но новинарската агенция повтори, че въпросите за Тайван, Хонконг и Синцзян са вътрешни дела на Китай, и САЩ трябва да зачитат основните интереси на Поднебесната империя и да действат с повишено внимание.

„Работа с Китай“

Байдън сподели в Twitter, че е казал на Си, че „ще работи с Китай, когато това е от полза за американския народ“.

"Днес разговарях с президента Си, за да отправя добри пожелания към китайския народ за Лунната Нова година. Също така споделих притесненията си относно икономическите практики на Пекин, нарушенията на правата на човека и принудителните действия срещу. Тайван. Казах му, че ще работя с Китай, когато това е от полза за американския народ", гласи публикацията

Администрацията на Байдън ще се ангажира със своите партньори в Азия и Европа - макар и не от гледна точка на носталгия, коментира служител на американска администрация, а да разработи съвместна стратегия за ограничаване на чувствителния високотехнологичен износ и китайските инвестиции в индустрии от критично значение

Решаваща част от стратегията на Байдън за Китай ще включва публични инвестиции в американския предприятия и иновации за насърчаване на конкурентоспособността на САЩ. Съобщения за тези ангажименти се очакват през следващите седмици и месеци, допълни американското длъжностно лице.

Байдън разкритикува бившия президент Доналд Тръмп, че не е успял да укрепи икономическа позиция на САЩ на международнат сцена, като чрез бездействието си е насърчил китайската външна политика. Длъжностното лице призна, че вероятно ще са необходими години, докато стратегията на Байдън се разгърне, така че фокусът е върху нейното устойчиво развитие.

Екипът на Байдън прави оценка на действията, предприети от администрацията на Тръмп, включително налагането на мита върху над 350 милиарда долара китайски стоки. Докато този преглед продължава и не бъдат взети решения какви корекции да се направят, съществуващите мита остават в сила, уточни длъжностното лице.

Новата администрация планира да бъде много внимателна в първоначалните си отношения с Поднебесната империя, но е изяснила приоритетите си на  множество инстанции, включително по време на среща между китайския посланик Куи Тианкай и Кърт Кембъл, Индо-Тихоокеански координатор в Съвета за национална сигурност, посочва друго американско длъжностно лице.

Кембъл се е ангажирал и с всички съюзници в региона, повечето от които споделят притесненията на САЩ относно икономическите и военните практики на Китай, добави служителят.

Белият дом планира да се консултира с Конгреса и съюзниците, с помощта на които да си създаде предимство на базата на по-остра и по-ефективна търговска стратегия. Кандидатурите на ключови членове на кабинета, участващи в оценката, включително търговския представител на САЩ и министърът на търговията, все още не са потвърдени.

Телефонният разговор беше провреден, след като Байдън разговаря с много други свои колеги по света, включително европейски и азиатски съюзници и дори руския президент Владимир Путин.

Въпреки че очакванията на президента на САЩ за телефонния разговор са били повече реалистични, отколкото оптимистични, според служител на администрацията му Байдън иска да си осигури отворена линия за комуникация със Си и неговото правителство. Това се отнася за цялото правителство на САЩ с цел разрешаване на въпроси на различни нива, допълни още длъжностното лице

Си и Байдън се ангажираха да намерят общ език, където това е възможно, включително по теми като изменението на климата. И все пак Байдън и екипът му са категорични, че възнамеряват да поддържат по-конфротационен подход от администрацията на Тръмп срещу Китай, като държавният секретар Антъни Блинкен заяви по време на изслушването си за потвърждение на кандидатурата си, че Китай представлява „най-значимото предизвикателство за  САЩ. ”

При посещение в Пентагона в сряда Байдън каза, че е наредил на министъра на отбраната Лойд Остин да създаде работна група за преглед на политиката за национална сигурност по отношение на Китай.

Напрежението между САЩ и Китай не е беше смекчено по време на неотдавнашен разговор между Блинкен и ръководителя на Службата за външни отношения на Китайската комунистическа партия Ян Дзиечъ, според двама запознати. Китайските служители изразиха възражение относно твърде негативен тон на американското резюме на разговора, докато екипът на Блинкен смята, че прочитът на Китай е сложил думи в устата на държавния секретар относно политиката „Един Китай“ във връзка с Тайван.

Като цяло Китай подхожда предпазливо към САЩ след избора на Байдън и безпрецедентната кампания на Тръмп за оспорване на резултата. Докато Си изпрати поздравително съобщение на Байдън в края на ноември, той не е разговарял с действащ американски президент от миналия март.

Скоро след последното обаждане Вашингтон и Пекин започнаха поредица от спорове, в които отношенията им потънаха до най-ниската си точка от разгара на Студената война. През последните месеци двете нации си размениха санкции, изгониха журналисти, затвориха консулствата си и се сблъскаха по всички теми - от Тайван до произхода на коронавируса.

Байдън се е срещал със Си многократно през годините, включително и като вицепрезидент, и доскоро изтъкваше, че според него е отношенията му с китайския лидер са приятелски. Миналата година в хода на предизборната кампания той даде по-строга оценка на взаимоотношенията им, наричайки Си „главорез“, който „няма демократична кост в тялото си“.

Китай не успя да изпълни своите търговски цели за 2020 г. съгласно първата фаза от търговското споразумението на администрацията на Тръмп, като закупи малко под 60% от обещаните стоки на стойност 172 милиарда долара.

Двете страни също се сблъскаха и по казуса с технологиите, като САЩ се стремят да ограничат растежа на китайските технологични шампиони. Администрацията на Тръмп използва контрол на износа, списъци на субекти и изпълнителни заповеди, за да блокира достъпа на компании, включително Huawei Technologies, производител на чипове Semiconductor Manufacturing International, ByteDance и Tencent Holdings от американски стоки и потребители.

Статутът на демократично управлявания остров Тайван, който Пекин счита за част от територията си, също се появи отново като една от най-големите точки на възпламеняване на отношенията между двете страни. Тръмп ръководеше драматичното разширяване на връзките с Тайпе, включително посещението на тогавашния министър на здравеопазването и Алекс Азар миналия август.

Китайските лидери обикновено се опитват да накарат американските си колеги да потвърдят ангажимента на страната към политиката на "Единен Китай". Тръмп го направи, признавайки Народната република като единственото законно правителство на Китай, по време на първия си телефонен разговор със Си през 2017 г., а говорителят на Държавния департамент Нед Прайс заяви на поредния си брифинг, че администрацията на Байдън няма да промени тази позиция.