Ikea създава 3 пъти повече работни места чрез социално предприемачесто

Инициативата подкрепя маргинализирани групи и жени в уязвими общности

14:49 | 10 февруари 2021
Обновен: 15:01 | 10 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Шведската компания Ikea иска да утрои броя на създадените работни места сред уязвими общности до 2025 г., като разшири своя бизнес за социално предприемачество.

След като си сътрудничи със социалните предприемачи от 2012 г., мебелният гигант осигури работа за около 30 000 души, което се отразява на почти 150 хил. членове на домакинства. Сега компанията иска да достигне 95 хил. работни места за уязвими членове на обществото, като работи със съществуващи и нови партньори, информира Bloomberg, позовавайки се на информация от Ikea.

Инициативата подкрепя маргинализирани групи и жени в уязвими общности, като им помага да произвеждат продукти като ръчно тъкани калъфки за възглавници, кошници и килими. Ikea ги снабдява с достъпни материали, включително памук и бананови влакна, и предоставя експертни познания, вариращи от проектиране и производство до подобряване на условията на работа. Целта е да се насърчи финансовата независимост и възможности, които могат да променят живота на узвимите групи. 

Ръчно изработените продукти, които могат да включват и саксии и калъфи с инструменти, се продават в складовете на Ikea и онлайн. Партньори на Ikea са компанията за социално предприемачество Rangsutra в Индия и Jordan River Foundation, в която работят жени бежанки. И двете организации произвеждат калъфи за възглавници.

„Много съм горд от постигнатото, но знам, че можем да направим много повече. Правейки това в голям мащаб, бихме могли да вдъхновим и други търговци на дребно да направят същото“, каза Вайшали Мисра, който ръководи Инициативата за социални предприемачи на Ikea.