Търсенето на злато ще се възстанови през тази година

Жълтият метал обаче записва най-лошия си старт на годината от повече от десетилетие

10:43 | 28 януари 2021
Обновен: 10:50 | 28 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Златото записва най-лошия си старт на годината от десетилетие, но търсенето на ценния метал в световен мащаб ще се възстанови през тази година, след като се срина до най-ниското си ниво от повече от десетилетие през 2020 г., смятат от Световния съвет по златото (WGC).

След като цените на кюлчетата се покачиха до рекордно високи стойности и блокадите срещу пандемията затруднява потреблението, търсенето на златни бижута спадна до рекордно ниско ниво през миналата година, информира  Bloomberg, позовавайки се на доклад на WGC, публикуван в четвъртък. Този спад беше воден от ключовите индийски и китайски пазари, които регистрират исторически слаби продажби.

Сега икономическото възстановяване на Китай подкрепя възстановяването на търсенето, каза Луиз Стрийт, старши анализатор на пазарите в WGC.

Перспективите на ценния метал отчасти зависят от инвестиционното търсене, което нарасна до рекорд през миналата година, тъй като притоците на капитал в т.нар. златни борсово търгувани фондове се увеличиха повече от два пъти. Тази година цените спадат, тъй като подобряването на икономическите перспективи повиши доходността на държавните ценни книжа на САЩ, влошавайки привлекателността на актива убежище.

Търсенето на

Търсенето на злато се понижи до единадесетгодишно дъно след спад в продажбите на бижута. Графика: Bloomberg

Цената на златото продължи да се понижава, след като Федералният резерв остави основния си лихвен процент непроменен и запази текущия темп на изкупуване на облигации, подпомагайки долара.

Фед повтори, че ще продължи да закупува облигации с темп от 120 милиарда долара на месец, докато не бъде постигнат „съществен по-нататъшен напредък“ към целите за заетост и инфлация. След първото заседание на Федералния комитет за отворения пазар през 2021 г., управителят Джером Пауъл заяви, че централната банка не обмисля скорошни промени в този инструмент.

Златото записва

Златото записва най-лошия си старт на годината от десетилетие. Графика: Bloomberg

През този месец ценният метал е загубил над 3% от стойността си, записвайки най-лошото си представяне от януари 2011 г. насам, тъй като трейдърите оценяват засилващата се зелена валута, перспективите за повече стимули и надеждите за отшумяване на пандемията. Пауъл каза, че широкото разпространение на ваксините е основание за оптимизъм, отбелязвайки, че „няколко прогнози сочат към подобрена перспектива по-късно тази година“.

„Инвеститорите се фокусираха върху оптимистичния тон на Фед във връзка с ваксинациите и прогнозите за силно възстановяване през втората половина на годината“, казва Едуард Моя, старши пазарен анализатор в Oanda Corp.

„Златото не може да си върне блясъка докато възстановяването на долара не приключи. Фазата на консолидация на златото продължава и бичи настроенията трябва да останат, ако цените могат да задържат нивото от 1800 долара през следващите няколко седмици", добави той.

Спот златото поевтинява с 0,62% до 1833,5 долара за тройунция към 09:20 ч. българско време. Среброто и платината също поевтиняват, докато паладият остава сравнително стабилен. Индексът Bloomberg Dollar Spot се повишава с 0,1%, след като нарасна с 0,6% ден по-рано.