Йелън обсъди дигиталните данъци с Германия и Великобритания

Това са първите двустранни разговори на Йелън с нейни колеги от встъпването й в длъжност

20:47 | 27 януари 2021
Обновен: 21:14 | 27 януари 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън разговаря днес с британския и германския си колега относно разрешаването на зараждащите се спорове във връзка с данъчното облагане на дигиталните гиганти като Facebook, изтъквайки трансатлантическите различия по въпроса като основен приоритет в първите й двустранни разговори от встъпването й в длъжност, предава Bloomberg.

Йелън и британският финансов министър Риши Сунак „обсъдиха необходимостта от намиране на многостранни решения за много от проблемите, пред които е изправена световната икономика, включително справяне с данъчните предизвикателства за ефективно и равномерно облагане на доходите на мултинационални фирми“, гласи днешното изявление на Министерството на финансите на САЩ

Британското министерство на финансите посочи в своето изявление, че двамата министри са обсъдили намиране на „глобално решение на данъчните предизвикателства, създадени от дигитализацията на икономиката“.

Йелън е посочила по време на разговора си с германския финансов министър Олаф Шолц, че САЩ ще участват активно в дискусии за „постигане на своевременно международно споразумение“ относно данъчното облагане, гласи информация от отделно изявление на американското финансово ведомство.

Двамата са дискутирали също необходимостта от американско-германското и трансатлантическото партньорство, като се споразумяли да си сътрудничат по въпроси, включително прекратяването на пандемията, икономическото възстановяване, неравенство в доходите и климатични промени, посочват още от Минстерството на финансите на САЩ.

По-рано този месец, преди президентът Джо Байдън да встъпи в длъжност, САЩ добавиха Австрия, Испания и Обединеното кралство към списък от държави, които според Вашингтон дискриминират американските компании, облагайки местните приходи на големите дигитални компании като Facebook, но се спряха да обявяват налагане на ответни мита. По-рано Службата на търговския представител на САЩ публикува подобни дискриминационни констатации и за Индия, Италия и Турция.

Сключване на сделка

Изявленията от сряда предполагат, че международната общност вероятно се приближава до постигане на споразумение за това кой би бил способен да облага приходите на Facebook и други технологични гиганти, включително Amazon и Google на Alphabet.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) продължава да се опитва да постигне споразумение до средата на годината между близо 140 държави за глобално преструктуриране, целящо да адресира опасенията относно механизма за облагане на международните технологични гиганти. Паскал Сен-Аманс, директор на Центъра за данъчна политика и администрация към ОИСР, заяви през изминалия ден, че се надява Йелън да предприеме "по-конструктивен подход" за постигане на сделка тази година, отколкото при администрацията на Тръмп.

Миналата седмица Йелън заяви пред финансовата комисия на Сената, че „незабавно и енергично“ ще се ангажира с международните преговори в ОИСР по отношение на данъчния казус. Тя допълни, че ответни мита ще причинят допълнително увеличение на разходите на американските домакинства - признак, че Йелън ще бъде по-малко склонна в сравнение с администрацията на Тръмп да препоръча данъците върху вноса като инструмент на външна политика