Южна Африка погва търговията с биткойн след предполагаема схема на Понци

Органът за поведение на финансовия сектор обмисля и възможността за регулиране на търговията с други криптовалути като етериум, XRP и лайткойн

18:15 | 27 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Регулаторът на финансовата индустрия в Южна Африка иска повече правомощия да преследва извършителите на измами и да контролира търговията с криптовалути след колапса на търговец на биткойни, за който се твърди, че е най-голямата схема на Понци в страната.

Органът за поведение на финансовия сектор (FSCA) обмисля и възможността за регулиране на търговията с криптовалути като етериум, XRP и лайткойн, каза по телефона ръководителят на надзорния орган на Брандън Топъм. FSCA предостави подробности за разследването си над дейността на Mirror Trading International Ltd. на висше полицейско звено след разкриване на предполагаема измама, предава Bloomberg.

„В момента, когато нещо се превърне в схема на Понци, полицията и прокуратурата трябва да работят бързо и да вкарат виновниците в затвора“, каза Топъм.

MTI, която през ноември заяви, че има 260 000 членове от цял ​​свят и 23 000 биткойна, които сега струват около 740 милиона долара, беше поставена във временна ликвидация миналия месец, след като клиентите й изпитаха трудности с изтеглянето на средства. Поскъпването на най-известния цифров токен в света бе придружено от присъди в чужбина за измами, свързани с цифрови платформи, и спекулации, че властите в световен мащаб ще затегнат контрола върху трансакциите.

Разследването на FSCA над дейността на MTI установи, че компанията не е водила нито счетоводни регистри, нито изчерпателен регистър на участниците, освен 170 000 уникални имейл адреса, намерени по време на октомврийска акция. FSCA проучва и какво се е случило в две други фирми, за които се смята, че имат връзка с MTI, предаде по телефона ръководителят на надзорния орган.

На 22 декември ръководството на MTI заяви в писмо, публикувано в Telegram, че са били подведени и че главният изпълнителен директор на компанията Йохан Щайнберг може да е избягал в Бразилия.

Разследванията на FSCA не са стигнали до заключението, че MTI е схема на Понци, а регулаторът само отбелязва, че компанията е търгувала без лиценз, заявиха Клинтън и Чери Маркс, които се присъединиха към фирмата през август като ръководител на програмата за препоръки и ръководител на комуникациите.

Инвеститорите са въвлечени в потенциални измами заради постоянно бавния икономически растеж на Южна Африка, каза Топъм. Отзивите на спортни звезди или други видни фигури също са примамка.

„Бил съм в радиопредавания, където хората казват:„ Аз съм професионален инвеститор на Понци. Влизате бързо и излизате и както при всеки бизнес трябва да рискувате пари, за да печелите пари. Трябва да използваме MTI като пример, така че хората да разберат, че инвестирането в схеми на Понци никога не е добра идея“, заяви Топъм.