Обвинителният акт за импийчмънт срещу Тръмп вече е в Сената

Очаква се процедурата да стартира на 8 февруари

08:55 | 26 януари 2021
Обновен: 08:56 | 26 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Обвинитеният акт за импийчмънт срещу бившия президент Доналд Тръмп е изпратен до Сената, съобщава The Wall Street Journal. Така официално започна обратното броене до процес, който се очаква да подчертае разривите в рамките на Републиканската партия относно наследството на Тръмп и бъдещото му влияние върху партията. Очаква се процесът да стартира на 8 февруари. 

„Заложен е само един въпрос, на който сенаторите от двете страни ще трябва да отговорят пред Бог и собствената си съвест – виновен ли е бившият президент Тръмп за подбуждане към бунт срещу Съединените щати?“, каза лидерът на мнозинството Чък Шумер.

Въпреки че повечето републиканци в Сената все още не са заели официално позиция по отношение на импийчмънта на Тръмп, много от тях бяха скептични, че 17 сенатори от партията ще се присъединят към всички демократи и ще гласуват, за да осъдят действията на Тръмп. Въпреки че Тръмп вече е не заема длъжността президент, ако Сенатът гласува импийчмънт, това ще му забрани да се кандидатира за поста отново в бъдеще.

Някои републиканци в Сената разкритикуваха поведението и коментарите на бившия президент, които доведоха до бунта на 6 януари, но изразиха резерви относно осъждането му след приключване на мандата му.

„Той показа лошо ръководство. Мисля, че всички сме съгласни с това. Но хората, които влязоха в Капитолия го направиха съзнателно, така че те носят отговорността“, каза сенатор Джони Ърнст.

Сенаторът демократ от Върмонт Патрик Лий ще ръководи процеса. За първи път в историята на САЩ Тръмп е президентът, който на два пъти е бил подложен на процедурата за отстраняване от власт и ще бъде първият, на който това се случва след напускане на поста.