Франция и Великобритания обсъждат съвместно спасяване на Eurostar

Влаковият оператор на международната транспортна връзка под Ламашна е изправен пред фалит, ако не бъде инжектиран държавен капитал

18:40 | 21 януари 2021
Обновен: 18:40 | 21 януари 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Франция и Великобритания договарят пакет за помощ за Eurostar International, след като коронавирусната криза унищожи 95% от пътническия трафик на влака, осъществящ международната транспортна връзка под Ламанша, съобщава Bloomberg. 

Една от възможностите, която се обсъжда, предполага намеса от Английската централна банка, която да предостави средства на компанията чрез своя кредитен Covid механизъм като част от вноската на Обединеното кралство според запознато лице. По неговите думи влаковият оператор отговаря на условията на АЦБ, въпреки че френското правителство притежава мажоритарен дял.

Разговорите са съсредоточени върху подкрепа, която да отразява интересите и на двете страни, заяви френският министър на транспорта Жан-Батист Джебари пред парламентарна комисия в четвъртък. Франция контролира Eurostar чрез държавната железница SNCF, но фирмата е със седалище в Лондон и се смята за важна част от британската икономика.

„Работим с Обединеното кралство по механизми за помощ, които да са пропорционални на значението на Eurostar и за двете страни“, каза Джебари и добави, че целта е Eurostar да стане „устойчива от финансова гледна точка“. Джебари сподели още, че от седмици се провеждат дискусии с британския му колега Грант Шапс.

Жан-Батист Джебари.

Жан-Батист Джебари. Снимка: Bloomberg

Механизмът за корпоративно финансиране, управляван от АЦБ, е достъпен за множество фирми, включително авиокомпании и конкуренти на Eurostar като EasyJet.

Говорител на компанията отказа да коментира междуправителствени преговори, докато говорител на кабинета на Борис Джонсън не отговори веднага на искане за коментар.

Молба за помощ

Лондонските бизнес лидери лобираха за спасяването на Eurostar, чиито експресни влакове свързват столицата на Великобритания с Париж, Брюксел и Амстердам. Председател на транспортната комисия на британския парламент Хю Мериман, консерватор, призова двете правителства да "заявят своя ангажимент" за подкрепа на компанията, като поясни, че тя доприняса с 800 милиона паунда (1,1 милиарда долара) годишно за британската икономика.

Eurostar е 55% собственост на SNCF, която заяви, че съществува „реален риск“ за оцеляването на влаковия оператор без държавно подпомагане. Самата SNCF губи пари и разчита на каптилови инжекции на стойност от 4,1 милиарда евро (5 милиарда долара) от държавата, за да преодолее срива в пътническия трафик. Великобритания продаде своя 40-процентен дял в Eurostar през 2015 г., което усложнява всяко държавно финансиране от британска страна.

„Темата е силно политическа и ще обявим, когато дойде време, принципите за подкрепа, които със сигурност няма да произтичат от страна на SNCF“, каза Джебари пред френските депутати. 

„Френското правителство ще подкрепи Eurostar в поддържането на тази стратегическа връзка между нашите две страни“,

Ив Крозе, професор от Лабораторията за икономическо развитие на транспорта по градско планиране към Lyon University, заяви пред парламентарната комисия на Великобритания, че Франция е малко вероятно да подкрепи Eurostar сама въпреки нейното дялово участие и предстои "канадска борба".

„Ситуацията е много критична в Eurostar,“ заяви главният изпълнителен директор на SNCF Жан-Пиер Фаранду във вторник по радио France Inter. 

„Вече инжектирахме капитал в Eurostar, за да й помогнем да премине през тези тежки времена“.

Писмо до Сунак

Лобистката група London First заяви в писмо до британския финансов министър Риши Сунак, че Eurostar трябва е напът да остане без пари в следващите месеци, дори преди новия локдауна в понеделник.

Компанията казва, че е получила подкрепа от своите акционери, сред които са фондовете Caisse de Depot et Placement du Quebec и Hermes Infrastructure с 40-процентен дял, както и Белгия, която притежава 5%.