Голямата разлика между бедни и богати в Китай заплашва бъдещия растеж

Разполагаемият доход най-богатите 20% е с 10,2 пъти по-голям от този на най-бедните 20% в страната

09:56 | 19 януари 2021
Обновен: 11:25 | 19 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Успешният контрол на Китай върху Covid-19 го превърна в единствената голяма икономика, която е нараснала през миналата година, но голямото неравенство в доходите и все още слабите потребителски разходи отразяват небалансираното възстановяване, пише Bloomberg.

Ето по-задълбочен поглед върху някои от основните данни, публикувани заедно с отчета за брутния вътрешен продукт тази седмица:

Разлика в доходите

Официалните данни, публикувани в понеделник, които показват, че темпът на растеж на икономиката е надминал нивата преди пандемията през последното тримесечие, разкриват, че най-богатите 20% от китайците са имали среден разполагаем доход над 80 000 юана (12 000 долара) през миналата година или 10,2 пъти повече от този на най-бедните 20%.

В САЩ този показател е около 8,4 пъти, а в западноевропейските страни като Германия и Франция достига 5 пъти, показват данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. С тази мярка нивата на неравенство в Китай са сравними с Мексико, където най-богатите 20% печелят 10,4 пъти повече от най-бедните 20%.

Разликата в

Разликата в доходите остава до голяма степен непроменена от 2015 г. насам. Графика: Bloomberg

Президентът Си Дзинпин отбеляза неравномерното разпределение на доходите в страната като заплаха за бъдещия й растеж, като служителите обмислят по-преразпределителни политики за насърчаване на разходите на домакинствата. Последните данни показват, че досега е постигнат малък напредък, като разликата в доходите остава до голяма степен стабилна от 2015 г. насам.

Слабо потребление

Въпреки че потискането на вируса в Китай е позволило нормалната икономическа дейност да се възобнови до втората половина на годината, растежът на разходите на домакинствата все още не се е върнал на нивата преди пандемията.

Потреблението на глава от населението в Китай, коригирано с инфлацията, е спаднало с 4% през 2020 г. Това е съпоставимо с прогнозите за разходите за лично потребление в САЩ, които се очаква да спаднат с 3,8% през 2020 г., показва проучване на Bloomberg.

Продажбите на дребно намаляват с 3,9% през 2020 г. в сравнение с предходната година, което е по-стръмен спад, отколкото в развитите икономики като САЩ, където държавните плащания на работници, останали вкъщи, и безработни подпомагат разходите за потребителски стоки.

Подобно на други икономики, разходите на Китай за услуги са пострадали повече от разходите за стоки поради затваряне и страх от вируса - с почти 17% спад в разходите в ресторантите миналата година.

Крах на

Крах на потреблението. Графика: Bloomberg

Милиони работници мигранти загубиха работата си в началото на 2020 г., тъй като фабрики, магазини и ресторанти бяха затворени заради вируса. Когато блокадите бяха премахнати по-късно през пролетта, някои избраха да останат в родните си градове, като официалните данни показват, че броят на работниците мигранти е намалял с 5,2 милиона през 2020 г. от 2019 г.

Китай предложи сравнително малко пряка подкрепа за домакинствата, засегнати от загуба на работни места през първото тримесечие, което означава, че мнозина трябваше да разчитат на спестявания, които сега се опитват да попълнят.

„В момента китайските домакинства все още спестяват три процентни пункта повече от доходите си, отколкото преди Covid“, заяви Хузе Сонг, изследовател на китайската икономика в института Полсън.

Скокът на индустрията

За разлика от потреблението промишлената индустрия на Китай постигна нови рекорди през 2020 г. Производството на сурова стомана за първи път се повиши над 1 милиард тона. Производството на валцована стомана и алуминий също са се увеличили с нарастването на инвестициите в недвижими имоти и инфраструктура.

Общият растеж на сектора на услугите е бил 2,1% през 2020 г., изоставайки от разширяването на БВП, докато промишленият сектор, който включва производството и строителството, е нараснал с 2,6%.

Все пак 2020 г. е била много успешна за информационните технологии и финансите, съобщиха от Националното статистическо бюро на страната.

Строителство, недвижими

Строителство, недвижими имоти и информационни технологии. Графика: Bloomberg

Правителствена подкрепа

Слабите частни разходи означават, че делът на потреблението в икономиката е намалял миналата година, противно на дългосрочната цел на Пекин да създаде по-ориентирана към потребителите икономика.

„Спадът обаче е по-малко драматичен от очакваното, като делът на крайното потребление в БВП намалява само с 1,4% спрямо 2019 г.“, каза Нинг Джичхе, ръководител на китайското статистическо бюро. Това може да се дължи на увеличените държавни разходи за потребителски стоки и услуги, тъй като Пекин разхлаби контрола върху държавния дълг, за да насърчи икономическата експанзия.