Френският милиардер Арно ще понесе удар от продажбата на Carrefour

Делът на Арно във веригата супермаркети се оценяват на около 1,5 млрд. евро, като канадската Couche-Tard му предлага 900 милиона за тях

17:45 | 14 януари 2021
Обновен: 17:46 | 14 януари 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инвестиционният фонд на милиардера Бернар Арно би загубил част от първоначалната си инвестиция в Carrefour, ако придобиването на френската верига от супермаркети от канадската Alimentation Couche-Tard бъде финализирана, пише Bloomberg.

Арно, който току-що завърши поглъщането на Tiffany & Co. от LVMH на стойност 16 млрд. долара, е изправен пред новата трансатлантическа мегасделка, която този път включва продажбата на 5,5-процентен дял в Carrefour, собственост на Groupe Arnault.

Сделката беше замразена, след като френското правителство първоначално се противопостави на офертата от 20 милиарда долара. Ако поглъщането бъде съживено, то тогава Арно го очаква офертна цена за неговия дял - по-малка от половината на тази, на която се търгуваха акциите на Carrefour, когато за първи път френският милиардер инвестира в компанията.

Couche-Tard предлага по 20 евро за акция на Carrefour. Книжата на френската верига супермаркети се търгуваха средно по 47 евро през март 2007 г., когато Groupe Arnault закупи част от тях. На пазарна цена дялът на Арно се оценяват на около 1,5 милиарда евро (1,8 милиарда долара) като Couche-Tard предлага 900 милиона евро за него. 

Офертата на Couche-Tard представлява приблизително 29-процетна премия върху цената на акциите на Carrefour при затваряне на търговията във вторник, когато Bloomberg за първи път съобщи за сделката. Офертната цена може да се повиши, тъй като компаниите имат поле за допълнителни преговори, заявяват запознати лица.

Притежатели милиардери

Арно има повече от достатъчно богатство, за да поеме всякакви загуби от вложенията си в Carrefour. Заедно с Илън Мъск, Джеф Безос и Бил Гейтс, той е част от група супермилиардери с нетна стойност над богатството от 100 милиарда долара, показва индекса на милиардерите на Bloomberg. Състоянието му отчете минимални корекции тази година, след като се възстанови от спада през 2020 г. на фона на последиците от пандемията.

Арно е една от двете френски милиардерски фамилии, инвестирали в Carrefour, а другата е Мулeн, основателите на групата универсални магазини Galeries Lafayette. Бразилецът Абилио Динис е още един от така наречените "закотвени акционери" в Carrefour.

"Тримата акционери може би ще подкрепят сделката, стига цената да остане над 20 евро“, коментира Клемент Женело, анализатор към Bryan, Garnier & Co.

Чрез своя фонд, наречен Motier, семейство Мулен е най-големият акционер в Carrefour с 9,8-процентен дял. Инвестиционният фонд започва да инвестира в компанията през април 2014 г., когато цената на акциите възлизаше на около 29 евро. Groupe Arnault е третият по големина акционер в Carrefour след семейство Мулен и Peninsula, инвестиционната група на Динис, която притежава 7,61-процентен дял към 31 декември 2019 г.

Представителите на Groupe Arnault, Galeries Lafayette и Динис отказаха да коментират своите дялове в Carrefour.

Синът на Бернар Арно, Александър, е в борда на директорите на Carrefour от април 2019 г., докато близък съветник на фамилията, Никола Базире, е член на мениджмънта от поне 12 години. Изпълнителният председател на Galeries Lafayette Филип Хоуз, зет на Джинет Мулен - която е милиардерска дъщеря на основателя на веригата универсални магазини - се присъедини към борда през юни 2015 г. Динис беше назначен в органа през май 2016 г.