САЩ класифицират хутите в Йемен като терористична организация след нападения на петролни танкери

Вашингтон се стреми да увеличи натиска върху Иран в последните дни на президентството на Доналд Тръмп

12:45 | 11 януари 2021
Обновен: 12:46 | 11 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Glen Carey/Bloomberg
Снимка: Glen Carey/Bloomberg

САЩ класифицират хутите в Йемен като чуждестранна терористична организация след поредица от нападения срещу петролни танкери в Червено море и тъй като Вашингтон се стреми да увеличи натиска върху Иран в последните дни на президентството на Доналд Тръмп.

„Този ход ще даде на САЩ допълнителни инструменти, с които да се противопостави на заплахите за сигурността в Персийския залив, заяви държавният секретар Майкъл Помпео. Хутите са подкрепени от Иран в гражданската война в Йемен и са обвинени за няколко ракетни удара и други атаки срещу пристанищата и петролната инфраструктура на Саудитска Арабия, за някои от които те са поели отговорност, припомня Bloomberg.

„Обозначаването на Ансар Аллах (официалното название на хутите) за терористична организация имат за цел да я накара да поеме отговорност за своите терористични актове, включително трансгранични атаки, заплашващи цивилно население, инфраструктура и търговско корабоплаване“, каза Помпео.

Хутите се борят с признатото от ООН правителство на Йемен от 2014 г. Водена от Саудитска Арабия коалиция се намеси година по-късно от страната на правителството. ООН нарече конфликта, в който загинаха десетки хиляди хора, най-тежката хуманитарна криза в света.

Цистерна за гориво беше ударена от експлозия близо до саудитското пристанище Джеда миналия месец. Въпреки че кралството не обвини директно хутите, то описва инцидента като „терористична атака“. Три седмици преди това друг кораб е бил повреден от мина на саудитския терминал Шукайк, а хутите са поели отговорност за ракетен удар по склад за гориво в Джеда, собственост на държавната енергийна компания Saudi Aramco. 

Президентът на Йемен Абд Рабух Мансур Хади обвини хутите за нападение на летището в Аден на 30 декември, което според САЩ е убило 27 души.

Хутите също заявиха, че са отговорни за нападението срещу главния нефтопровод на Саудитска Арабия през май 2019 г. и най-големия завод за преработка на суров нефт в Абкаяк няколко месеца по-късно.

Последният инцидент, при който въоръжени безпилотни летателни апарати временно прекратиха около половината от производствения капацитет на Саудитска Арабия, предизвика скок на цените на суровината. ООН заяви, че дроновете вероятно са от ирански произход.

Администрацията на Тръмп затегна санкциите срещу Иран през последните месеци в опит да отслаби икономически Ислямската република и да я принуди да спре намесите в други страни от Близкия изток като Ирак, Ливан, Сирия и Йемен.

Иран задържа миналата седмица петролен танкер под флага на Южна Корея на фона на спор със Сеул. Техеран казва, че 7 милиарда долара от продажби на петрол са затворени в Южна Корея поради санкциите на Вашингтон, а страната се нуждае от тях, за да плащат за стоки, включително ваксини срещу коронавирус.

Заместник-министърът на външните работи на Южна Корея е в Техеран тази седмица, за да се опита да освободи кораба и да обсъди средствата.

САЩ официално ще заклеймят хутите като терористична организация на 19 януари, каза Помпео. Трима от лидерите на движението - Абдул Малик ал-Хути, Абд ал-Халик Бадр ал-Дин ал-Хути и Абдула Яхя ал Хаким - ще бъдат определени като глобални терористи.

Помпео каза, че усилията на САЩ за хуманитарна помощ за жертви на Йемен могат да бъдат възпрепятствани, но Вашингтон ще въведе мерки за противодействие на това. Той не уточнява какви ще бъдат те.