Нова армия индивидуални инвеститори показа мускули на пазарите през 2020 г.

Индивидуалните инвеститори са отворили над десет милиона нови акаунти за търговия през 2020 г.

14:11 | 1 януари 2021
Обновен: 14:46 | 1 януари 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Онлайн платформите за търговия с акции трудно могат да надминат резултатите от 2020 г., но засега малцина залагат срещу тях, пише The Wall Street Journal.

Индивидуалните инвеститори са отворили над десет милиона нови акаунти за търговия през 2020 г., сочат изчисления на JMP Securities, което е своеобразен рекорд. Свалянията на приложения за търговия, въпреки че са по-малко от миналата година, остават устойчиви, като се очаква приложението Robinhood Markets да е достигнало 500 хиляди сваляния само през декември. Онлайн трафикът към платформи като TD Ameritrade Holding и E*Trade Financial също продължава да се повишава.

2020 ще бъде запомнена като годината, в която индивидуалните инвеститори навлязоха на финансовите пазари, удвоявайки броя си дори в условията на глобална пандемия.

Увеличеният интерес се дължи на комбинация от фактори, които започват с прехода към търговия без такси, оставането на много хора у дома заради мерките за овладяване на пандемията и невъзможността за други да правят залози на фона на отменените спортни събития и затворените казина.

В пика на търговските дни през 2020 г. оценки на Citadel Securities сочат, че индивидиалните инвеститори са генерирали близо 25% от активността в САЩ. Като цяло техният дял от общите обеми на търговия се удвоява от 10% през 2019 г. до средно 20% през 2020 г., посочват от Citadel.

Анализатори твърдят, че индивидуалните трейдъри вероятно имат най-голямо влияние в движенията на цените на акциите на по-малките или по-слабо популярните компании, въпреки че остават устойчиви купувачи на книжа на някои от технологичните гиганти.

Webull Financial отбелязва, че акциите на Apple и Tesla са най-популярни на платформата ѝ през 2020 г. TD Ameritrade посочва като най-силно купувани акциите на Amazon и Paypal през ноември.

През май Robinhood заяви, че броят потребители на платформата ѝ е достигнал над 13 милиона. Анализатори смятат, че числото е дори по-високо.

Изследвания установяват, че индивидуалните инвеститори са се представили добре през 2020 г. В бележка от юни на анализатори на Goldman Sachs посочват, че кошницата с най-популярни акции сред индивидуалните инвеститори изпреварва фаворитите на хедж фондовете и взаимните фондове, както и по-широкия пазар, след достигнатите дъна от март, тъй като индивидуалните трейдъри бързо се насочват към акциите на “стойност” (value stocks).

Други изследвания установяват, че индивидуалните инвеститори не са се разтревожили при срива на пазара през тази година, което им е позволило да спечелят, когато пазарите са започнали да се покачват.

Анализатори очакват много от факторите, които привлякоха индивидуалните инвеститори към търговията през 2020 г., да останат в сила и през настоящата година, въпреки че нивото на волатилност вероятно няма да е толкова високо.