Кои събития могат да откраднат Коледата на Wall Street?

Блъфира ли Тръмп относно пакета от стимули е често задаван въпрос днес

19:30 | 23 декември 2020
Обновен: 20:23 | 23 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Някои от нас се оттеглят за период на празнична почивка след бурна година. Но тези, които работят във финансите, може да не получат голяма ваканция. Виновниците за това са новата несигурност около последния пакет от стимули в САЩ, преговорите за Brexit и значими сделки, които държат банкерите заети, пише CNN Business.

Последното: Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви във вторник, че иска промени в законопроекта за облекчаване на въздействието на коронавируса, приет от Конгреса, оставяйки под съмнение бъдещето на стимулите в размер на 900 милиарда долара.

Позицията на Тръмп може да възпрепятства изпълнението на внимателно изготвения законопроект, който беше разглеждан като свършена сделка. Президентът заяви, че иска обезщетения от 2000 долара на човек вместо 600 долара.

Фючърсите върху американските акции са по-високи въпреки изненадващия ход. Старши пазарният анализатор на Oanda Джефри Халей заяви пред клиентите, че засега разгледхда коментарите на Тръмп като "блъф".

Ако планът за стимулиране бъде спрян, инвеститорите могат да преминат към продажба  на акции - особено предвид несигурността относно изборите за Сенат през януари и продължаващата тревога за новия щам на коронавируса в Обединеното кралство, който може да бъде много по-заразен.

Говорейки за Великобритания, търговците на валута проследяват много внимателно новините  от преговорите за търговията след Brexit от седмици, но все още нямат ясни отговори. Остават само осем дни, преди Великобритания да загуби специалния си статут на търговия с Европейския съюз, най-важният ѝ пазар.

Но без признаци на резолюция по спорните въпроси като риболовните права, не е ясно и двете страни да могат да постигнат споразумение навреме. Анализаторите смятат, че при липсата на сделка паундът ще поевтинее спрямо долара и еврото.

Тогава, разбира се, предстои голяма задача за инвестиционните банкери, сблъскващи се с прилив на интерес от компании, които искат да емитират акции, докато пазарите отчитат почти рекордни стойности. Огромното търсене на акции в компании като DoorDash и Airbnb само затвърди усещането, че 2021 г. ще бъде също толкова интересна, колкото и втората половина на 2020 г.

Тази седмица стартъпът за здравно осигуряване Oscar подаде заявление за първично публично предлагане пред регулаторните органи в САЩ. Съобщава се също, че TransferWise и приложението за търговия Robinhood търсят банкери, които да бъдат брокери на листването им през 2021 г.

САЩ съди Walmart за предполагаема роля в кризата с лекарствата

Министерството на правосъдието на САЩ съди Walmart, твърдейки, че търговецът на дребно е нарушил закона и е допринесъл за кризата с лекарствата в страната, като е попълнил хиляди невалидни рецепти и не е съобщил за подозрителни поръчки.

В иск на Министерството, подаден във вторник, се казва, че многогодишно разследване е установило, че Walmart е нарушил Закона за контролираните вещества по много начини - както като оператор на аптеки, така и в своите центрове за разпространение на лекарства на едро.

„Като една от най-големите аптечни вериги и дистрибутори на лекарства на едро в страната, Walmart имаше отговорността и средствата да помогне за предотвратяване на нелегалната продажба на лекарства, отпускани по лекарско предписание“, каза Джефри Босърт Кларк, и.д. помощник-генерален прокурор.

Министерството на правосъдието твърди, че Walmart „съзнателно е изпълнила хиляди предписания за контролирани вещества, които не са били издадени за законни медицински цели“ в аптеките.

От Walmart заявиха: „Винаги даваме право на нашите фармацевти да отказват да изпълняват проблемни рецепти за лекарства и те отказват да изпълнят стотици хиляди такива предписания“.

Делото е последното усилие на правителството на САЩ да преследва компании, които смята за отговорни за медицинската криза. Преди два месеца Purdue Pharma, производителят на OxyContin, се съгласи да се признае за виновен по три федерални наказателни обвинения за ролята си в широко разпространената злоупотреба с болкоуспокояващи с рецепта. Освен това се съгласи да плати повече от 8 милиарда долара и да затвори компанията.

Сделката между Apple и Tesla, която така и не се случи

Това можеше да е историческа сделка, която да прекрои Силициевата долина.

Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск заяви в Twitter, че по време на най-мрачните дни на усилията за увеличаване на производството на Model 3, първият електрически автомобил на компанията на масовия пазар, той се е обърнал към главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук, за да обсъдят възможна продажба на автомобилния производител за една десета от текущата му стойност.

По думите на  Мъск Кук е „отказал да приеме срещата“.

По-рано тази седмица бе съобщено, че Apple планира да представи свой собствен електромобил за масовия пазар, използвайки нова технология на батериите до 2024 г.

Мъск не уточни кога твърди, че е направил предложението си към Кук. Но, въпреки че Tesla почти е фалирала на няколко етапа през цялата си 17-годишна история сега акциите ѝ бележат завиден ръст. Покупката на компанията, която се присъедини към S&P 500 тази седмица, вече може да изглежда като пропусната възможност.