Ралито при еврото натежава на инфлацията и ограничава апетита за акции в региона

Слабият долара води до поскъпване на еврото в Европа

07:46 | 11 декември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Camilla Cerea/Bloomberg
Снимка: Camilla Cerea/Bloomberg

Слабостта на долара усложнява проблемите за централните банкери и инвеститорите в Европа, пише The Wall Street Journal.

Залозите, че ваксините срещу коронавируса ще дадат тласък на глобалното икономическо възстановяване през следващата година насърчиха инвеститорите да купуват активи извън САЩ, което натежа на долара. Това повиши стойността на еврото с повече от 8% спрямо зелените пари през тази година, доближавайки я до най-високото ѝ ниво от април 2018 г.

Ралито при единната валута заплашва да възпрепятства усилията на централните банкери в Европа да ускорят инфлацията в региона. По-силното евро прави износът от региона неконкурентен, като е потенциална заплаха за икономическия растеж. Също така това може да направи вноса от еврозоната по-евтин, като по този начин да забави инфлацията.

Подобни опасения подкопават апетита на инвеститорите за акции на компании от еврозоната. Бенчмаркът за региона Euro Stoxx 50 се понижава с над 5% от края на миналата година. Междувременно индексът S&P 500 в САЩ отчита почти 15-процентен ръст за периода.

Темпът на икономически растеж в региона “е добър, но не е достатъчен да окаже натиск за ускоряване на инфлацията”, заяви Крис Иго, AXA Investment Managers. “Не е времето за решения относно големи премествания на активи в Европа”, коментира той.

Забавянето в растежа в еврозоната повдига опасения относно възможността за задаваща се рецесия с двойно дъно. “Нестабилното възстановяване, съчетано със слабо възстановяване на пазара на труда, вероятно ще натежи на инфлацията”, посочва Иго.

Някои инвеститори смятат, че доларът ще продължи да отслабва в идните месеци. Това означава, че еврото може да поскъпне допълнително спрямо зелените пари, увеличавайки предизвикателствата за централните банкери.

Европейската централна банка цели да ускори инфлацията до близо 2% в средносрочен план. Това обаче вероятно ще изисква дълго време, тъй като настоящите прогнози на институцията са инфлацията да се ускори до 1% през 2021 г. и до 1,3% през 2022 г.

Силното евро не е единствената бариера пред инфлацията. Безработицата в еврозоната се повиши по време на пандемията. Без силен пазар на труда, на който служителите да могат да настояват за по-високи заплащания, е малко вероятно цените да започнат да растат, отбелязват анализатори и икономисти. Потребителите също така ограничават разходите си заради икономическата несигурност. Цените на петрола, ключов компонент за потребителските цени, се понижиха с около 25% през тази година.

Ралито при единната валута привлече вниманието на централните банкери.

През септември гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че централната банка няма целеви нива за валутните курсове, но еврото е важно за ценовата стабилност. Централната банка не предприе мерки, за да ограничи поскъпването на еврото към онзи момент.

ЕЦБ увеличи размера на програмата си за изкупуване на облигации в рамките на заседанието си в четвъртък и удължи срока ѝ до март 2022 г. Централната банка удължи и програмата си за предоставянето на евтини заеми на банките.

Ако тези мерки намалят цената на финансирането и насърчат темпа на икономическо възстановяване, това може да ускори инфлацията и да отслаби еврото, посочват анализатори.

Тъй като лихвените проценти в еврозоната вече са под нулата, инвеститорите отбелязват, че централната банка няма много възможности за намаляването им, което ще помогне да се отслаби еврото.