Гуверньорът на най-старата централна банка: Необходими са нови инструменти за борба с кризите

Ако светът се променя, ние трябва да се променяме с него, заяви управителят на Riksbank Стефан Ингвес

20:34 | 8 декември 2020
Автор: Николета Рилска
управителят на Riksbank Стефан Ингвес. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
управителят на Riksbank Стефан Ингвес. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Гуверньорът на Шведската централна банка - най-старата в света, заяви, че монератната политика не може да продължава да използва стари инструменти, за да се бори с нови кризи, като посочи, че той и неговите колеги ще трябва да приемат повече неконвенционални мерки в бъдеще, съобщава Bloomberg.

“Трябва да имаме готовност за развитието на нови инструменти и създаването на нови видове анализи, така че да можем да постигнем инфлационните си цели”, заяви Стефан Ингвес във вторник. “Ако светът се променя, ние трябва да се променяме с него”, добави той.

Riksbank, която е основана през 1668 г., се опитва да установи как да калибрира политиката си по най-добрия начин, за да се справи в свят, който е все по-доминиран от финансовия сектор. Ингвес се отказа от отрицателните лихви преди година, като оттогава насам той показа ясно, че вижда количествените улеснения като по-ефективен начин за борба с настоящата криза.

Ингвес посочи, че решението на Riksbank да се фокусира върху баланса си вместо върху лихвените проценти отразява дългосрочните промени в глобалната финансова система и не се дължи само на коронакризата. Той също така отбеляза, че светът става “по-дигитализиран” като аспект, който ще се отрази на монетарната политика в бъдеще и даде за пример влиянието на дигитални валути като биткойн.

“Разбира се, надеждата на всеки е, че на някакъв етап... ще се завърнем към нормалността”, коментира Ингвес пред репортери в Стокхолм.

Шведската централна банка изненада пазарите миналия месец с по-голямо от очакваното увеличение на програмата ѝ за изкупуване на облигации до 700 милиарда крони (82 милиарда долара). Банката запази непроменени основните си лихви, както се очакваше, но заяви, че има възможност за предоставянето на повече стимули между насрочените ѝ заседания.