Путин нареди започване на масова ваксинация

Страната е петата в света по брой на заразените с над 2,3 милиона

18:14 | 2 декември 2020
Обновен: 18:39 | 2 декември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Президентът Владимир Путин заяви, че Русия трябва да започне ваксинация на населението срещу Covid-19 следващата седмица, съобщава Bloomberg.

„Нека направим тази първа стъпка“, каза Путин в сряда на видеоконференция с длъжностни лица по откриването на нови болници, построени от Министерството на отбраната за пациенти с Covid-19. Повече от 2 милиона дози руска ваксина Sputnik V ще бъдат готови за употреба през следващите няколко дни и „това ни дава възможност да започнем масово ваксиниране“, каза той. Населението на Русия е около 145 милиона.

Русия е петата страна в света по брой на заразените с над 2,3 милиона, като отчете дневен рекорден брой на смъртните случаи от 589 в сряда. Путин обяви регистрацията на Sputnik V през август като първата ваксинация в света срещу Covid-19. Фаза 2 на ваксината беше одобрена през октомври, въпреки че все още се провежда т.нар. трета фаза за установяване на безопасността и ефикасността.

Длъжностни лица казват от месеци, че „масовата“ ваксинация ще започне тази година, докато някои производители изразяват загриженост относно производствените ограничения.

Съобщението на Путин, че Русия започва широкомащабна обществена ваксинация, дойде в същия ден, когато британските власти разрешиха ваксина, произведена от Pfizer Inc. и BionTech SE за употреба от следващата седмица, с което Великобритания става първата западна държава, която дава одобрение за ваксинация.