В глобална война за шоколада: Hershey срещу Западна Африка

Кот д'Ивоар и Гана обвиниха Hershey в заобикаляне на механизма за подобряване на доходите на фермерите на какао

16:21 | 1 декември 2020
Обновен: 16:21 | 1 декември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В сладкия свят на шоколада той се разглежда като клуб, притежаван от ОПЕК на сладкарските изделия - инструмент на далечен картел, който изкуствено надува цената на скъпоценното какао, пише Bloomberg. В Кот д'Ивоар и Гана, където всъщност се отглежда по-голямата част от какаото в света, така нареченият какаов картел се разглежда като нещо съвсем друго: спасително средство за фермерите и цели икономики, държани като заложници на капризите на световните стокови пазари.

Правителствата на Кот д'Ивоар и Гана обвиниха американският производител на какаови продукти Hershey, производител на Kisses, Reese’s Pieces и други шоколадови лакомства, в предприемане на действия за заобикаляне на премиите, които се добавят върху цената на фючърсите върху какаото, които имат за цел увеличаването на доходите на производителите на какао.

„Някои производители на шоколад и търговски къщи са приели тайни стратегии за заобикаляне на механизма за подобряване на доходите на фермерите“, се казва в изявление на Ив Коне, управляващ директор на Le Conseil du Cafe-Cacao и на Джоузеф Боахен Айду, главен изпълнителен директор на Ghana Cocoa Board. В допълнение пише, че те ще направят „каквото е по силите ни, за да защитим над три милиона фермери от обедняване“.

Борсовите доставки

Борсовите доставки избягват големите премии за Западна Африка. Грaфика: Bloomberg

Hershey отхвърли обвиненията, като заяви, че изцяло плаща допълнителната сума за всеки тон какао през сезона, започнал през октомври. По-рано тя подчерта, че все още има какао на пазара, което се продава преди въвеждането на премията.

"Ще продължим да подкрепяме поминъка на фермерите, отглеждащи какао, в бъдеще“, казаха от компанията.

„Очакваме с нетърпение да обсъдим това с Кот д’Ивоар и Гана и се надяваме да продължим програмите за устойчиво развитие, които в наши дни са от полза за производителите на какао.“

Много производители на какао в Западна Африка живеят под прага на бедността, отглеждайки зърната само на един или два хектара. Производителите на шоколад и преработвателите на какао се бяха съгласили да платят на западноафриканските страни премия от 400 долара на тон към цената на какаото на фючърсния пазар, но след като пандемията намали търсенето, компаниите трябваше да намалят разходите, за да преодолеят втората вълна на блокиране.

През ноември Hershey предприе необичайната стъпка за директно снабдяване с какао чрез борсата, тъй като премията, начислена от Гана и Кот д'Ивоар, направи запасите от какао, които стоят зад фючърсните договори в Ню Йорк, по-привлекателни. Този ход изпрати декемврийските договори, търгувани в САЩ до рекордно високи стойности, който надминаха тези от март.

Регулаторите се прицелиха в Mars, като заявиха, че производителят на Twix е мигрирал по-голямата част от покупките на какаово масло от традиционните си преработватели, купувайки от JB Cocoa и Guan Chong Berhad, само за да избегне плащането на премията. Марс заяви, че "категорично не е съгласен" с твърденията и подчерта, че е първият голям производител, който подкрепя премията за производителите на какао.

Обвиненията са допълнителен удар по репутацията на производителите на шоколад, които са подложени на все по-голям натиск заради ролята им в обезлесяването, детския труд и бедността. По-рано тази година доклад, спонсориран от правителството на САЩ, показва, че детският труд се е влошил десетилетие, след като шоколадовата индустрия на стойност 100 милиарда долара обеща да го намали. 

„Конспирацията и машинациите на вашата компания за избягване на плащането на премията демонстрират пасивния ви ангажимент за подобряване на доходите на три милиона западноафрикански производители на какао“, допълват Коне и Айду, като заплашват, че американският производител на какаови изделия Hershey може да загуби лицензите си за опериране в страните в Западна Африка.