Goldman предвижда много ваксинирани в САЩ и Европа до средата на 2021 г.

С увеличаване на производството през есента процентът на ваксинираните ще надвишава 70, сочат прогнози

18:48 | 27 ноември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Goldman Sachs Group очаква голяма част от обществеността в големите развити икономики да получи ваксина срещу коронавируса до средата на следващата година, което ще доведе до „рязко повишаване“ на глобалния растеж, пише Bloomberg. 

Икономистите прогнозират, че половината британски граждани ще бъдат ваксинирани през март, като САЩ и Канада ще достигнат този праг месец по-късно. До май месец ще последва и Европейският съюз, Япония и Австралия.

„Очакваме големи части от населението да бъдат ваксинирани“ към края на второто тримесечие, писаха икономистите Дан Струйвен и Сид Бушан в свой доклад. Според него с увеличаване на производството през есента процентът на ваксинираните ще надвишава 70.

Най-добрите надежди за прекратяване на пандемията, която потопи световната икономика до най-дълбокото й свиване след Голямата депресия, се основават на разполагането с ваксина.

Въпреки че експерименталните опити са дали положителни резултати, производителите на лекарства и правителствата са изправени пред логистични препятствия, за да ваксинират успешно стотици милиони хора по света.

Ако някои от ваксините в разработка не се окажат успешни, доставките, особено в ЕС, ще се забавят, пишат икономистите.