JPMorgan: Инвеститорите трябва да се готвят за трудна 2021 г.

Свиване на предлагането на активи и трудности при промяната на междубанковия лихвен процент, прогнозират стратезите

19:26 | 27 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инвеститорите на паричния пазар в САЩ са изправени пред мрачна  следваща година. Това е визията, изложена от стратезите на JPMorgan Chase & Co., които прогнозират, че предлагането на инвестиционни активи ще се свие с около 300 милиарда долара, докато количеството пари, преследващи ги, се е удвоило почти до 3 трилиона долара, предава Bloomberg.

Ключов фактор от страна на предлагането е, че количеството на съкровищните бонове е на път да се свие, тъй като правителството на САЩ заменя с дългосрочен дълг голяма част от краткосрочните заеми, които то пое през 2020 г., за да плати за фискални стимули. Междувременно търсенето на ценни книжа нараства, като банковите резерви са се увеличили с 1,4 трилиона долара от началото на годината, тъй като Федералният резерв ускори покупките си на активи в отговор на кризата с ликвидността през март. На всичкото отгоре централната банка планира да поддържа своя лихвен процент близо нула поне до 2023 г.

Резервите в

Резервите в банковата система почти се удвоиха през 2020 г. Графика: Bloomberg

Тези и други фактори „трябва да направят 2021 година предизвикателна, за инвеститорите и трудно време за отчитане на доходност на паричните пазари“, пишат в бележка, публикувана по-рано тази седмица, стратезите на JPMorgan. 

Реформата на бенчмарка за лихвите на междубанковия пазар  усложнява нещата допълнително, каза екипът на JPMorgan. Световните регулатори искат лондонският междубанков лихвен процент да напусне сцената до края на следващата година. На доларовия пазар е избрана ставка за обезпечено овърнайт финансиране или SOFR, която да го замени.

И все пак „все още има много несигурност около реформата, тъй като тя е свързана със съществуващите експозиции на Libor на паричните пазари“, каза Алекс Роувър, стратег в JPMorgan.

Euribor

Комитетът, подкрепен от Европейската централна банка, проучващ варианти за преход от Euribor в случай, че той престане да съществува, не трябва да се разглежда като заплаха за еталона, смята Андреа Апеду, стратег в Citigroup.

Резултатът от първата консултация на комитета трябва да има ограничено въздействие за повечето търговци на деривати, тъй като пазарът, който проследява  краткосрочния лихвен процент на ЕЦБ, е малък и се фокусира най-вече върху договори със срок на падеж до една година, пише Апедю в бележка до клиенти.

Нещо повече, втора консултация, търсеща възгледи за т. нар. „задействащи събития“, които биха могли да помогнат за започване на процеса на преход, „би трябвало да помогне за намаляване на неяснотата относно събитията, които биха довели до предварително прекратяване преди заседанието на работната група през февруари“, добави той.