AstraZeneca се изправя пред трудни въпроси относно своята ваксина след призната грешка

Според експерти от индустрията грешката подкопава увереността в надеждността на резултатите

15:20 | 26 ноември 2020
Обновен: 16:17 | 26 ноември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

AstraZeneca и Университетът в Оксфорд, които са сред фаворитите в стремежа за създаване ваксина срещу Covid-19, се сблъскват с нарастващи въпроси относно резултатите от пробите си, след като признаха производствена грешка, предава Bloomberg

В свое изявление Оксфорд заяви, че разликата в производствените процеси води до това, че на някои участници се дава половин доза вместо пълна.

Ден, след като AstraZeneca и Оксфорд обявиха, че тяхната ваксина е 90% ефективна, когато се дава половин доза, а при две пълни дози ефективността е 62%, ръководителят на американската програма за ваксини, известна като Operation Warp Speed, даде повече пояснения. Така става ясно, че дозата, показваща по-високо ниво на ефективност, всъщност била тествана при по-млади хора и половината доза е била давана поради грешка в количество ваксина, поставена в някои флакони.

По време на клиничното тестване учените са забелязали, че при част от доброволците, страничните ефекти като главоболие и умора са по-слаби от очакваното. Поради тази причина те проверили отново документите и дозировките на ваксината, като така случайно установили, че част от участници са получи половин доза ваксина, вместо цяла. Тя е била била последвана от цяла доза поне месец по-късно.

Акциите на

Акциите на Astra падат, тъй като обявяването на ваксина оставя въпроси пред инвеститорите. Графика: Bloomberg

В своето изявление Оксфорд каза, че когато е станало ясно, че е използвана по-малка доза, ситуацията е била обсъдена с регулаторите. Постигнато е споразумение да се продължи работа и по двата режима, с оглед на процентите на ефективност.

 „Методите за измерване на концентрацията вече са установени и можем да гарантираме, че всички партиди ваксини вече са еквивалентни“, се казва в изявление на университета.

Говорител на Astra заяви, че изпитанията са проведени „на база най-високите стандарти“ и се правят повече анализи за прецизиране на показанията за ефикасност.

Според експерти от индустрията обаче грешката и редица други нередности и пропуски в начина, по който AstraZeneca първоначално разкрива данните си, са подкопали увереността в надеждността на резултатите.

„Най-вероятното обяснение за различната ефикасност в междинния анализ е или чиста случайност, или демографските показатели на пациентите“, пише Сам Фазели, анализатор на Bloomberg Intelligence. 

„Така или иначе, одобрението въз основа на текущите данни означава, че хората ще бъдат ваксинирани с нещо, чиято истинска ефикасност е неизвестна.“

Според него най-обнадеждаващи към момента са данните на Moderna и Pfizer.