Вносът на стоки в САЩ записа най-високото си ниво от година насам

Вносът на потребителски стоки отчита втората си най-висока стойност в историята на статистиката

16:50 | 25 ноември 2020
Обновен: 17:23 | 25 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Дефицитът на търговия със стоки в САЩ се разширява през октомври, тъй като вносът в страната достига най-високото си ниво за повече от година, омаловажавайки ръста в стойността на износа.

Дефицитът на САЩ нараства до 80,3 млрд. долара от 79,4 млрд. долара през септември, информира Bloomberg, позовавайки се на данните на Министерството на търговията, публикувани в сряда.

Вносът се увеличава с 2,2% до 206,3 млрд. долара, отчитайки най-високо си ниво от септември 2019 г., докато износът се увеличава с 2,8% до 126 млрд. долара.

Данните показват, че макар и усилията на настояващият президент Доналд Тръмп да пренапише отношенията на САЩ със света да са дали известни резултати преди пандемията, целта за по-тесен търговски дефицит ще остане нереализирана заради заразата. Както износът, така и вносът са се подобрили от първоначалната криза, но вътрешните доставки все още са под нивата преди пандемията.

Вносът на потребителски стоки се повишава с 6,6% до 65 млрд. долара, което е втората най-висока стойност на показателя в историята на статистиката. Американските търговци на дребно, които продължават да разчитат на вноса, възстановяват запасите си, изчерпани от пандемията преди сезона на празничните пазарувания.

Стойността на

Стойността на вноса на потребителски стоки е втората най-висока в статистиката. Графика: Bloomberg

Докладът от сряда също показва, че запасите на дребно се повишават с 0,8% спрямо септември, отчитайки четвърти пореден месец на ръст. Запасите на едро нарастват с 0,9%.