ЕЦБ: Европейските банки може да се нуждаят от повече провизии за лоши заеми

Преждевременното оттегляне на държавната подкрепа може да провали възстановяването, предупреждават от централната банка

14:44 | 25 ноември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Преждевременното оттегляне на държавната подкрепа за засегнатите от пандемията икономики в еврозоната може да провали възстановяването и да предизвика вълна от фалити, предупреждава Европейската централна банка, цитирана от Bloomberg.

„Предстои дълъг път. Системите за държавна подкрепа са от съществено значение в момента, но трябва да останат насочени към свързаната с пандемията икономическа подкрепа и да избягват да пораждат опасения за устойчивост на дълга в средносрочен план“, коментира вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гуиндос.

Банките от еврозоната вероятно ще трябва да отделят повече пари, за да поемат загубите, когато правителствената подкрепа за пандемията приключи и икономиката се бори със значително увеличения дълг, обяви ЕЦБ в своя Преглед на финансовата стабилност.

ЕЦБ вижда

ЕЦБ вижда четири основни заплахи за финансовата стабилност: по-голяма вероятност да се коригира цената на активите след възстановяването на пазара; нарастващи нива на дълга сред правителствата, компаниите и домакинствата; слаба печалба на банките и потенциално по-големи кредитни загуби; подновено поемане на риск от банки в сянка, особено от инвестиционни фондове. Графика: Blooberg

Провизиите за загуби по заеми на компании са по-ниски в сравнение с предишните кризи и по-ниски от тези, наблюдавани в САЩ, заяви ЕЦБ в своя доклад. Това е отчасти защото мерките на европейските правителства и централната банка намаляват рисковете от неизпълнение и отчасти поради слабата рентабилност на банките.

Притесненията са, че ще има множество фалити поради високите нивата на дълга, натрупани от компаниите и домакинствата по време на първата вълна на пандемията. Ако фискалната подкрепа не се запази през цялата продължителност на кризата, фирмите, най-засегнати от мерките, вероятно ще бъдат изправени пред сериозни проблеми с платежоспособността, дори когато други сектори на икономиката се възстановят.

Според ЕЦБ гаранциите за държавни заеми, отлаганията за изплащане на дългове и отлагането на данъци са ключови за преодоляването на най-голямата мирна рецесия от почти век, позволявайки на компаниите да продължат да плащат заплати и да поддържат паричните потоци по време на принудителните локдауни.

ЕЦБ също така подчерта надценените оценки при някои цени на активите, което увеличава риска от внезапен спад, който да удари финансовата система. Това затвърждава предупрежденията на Федералния резерв и на Международния валутен фонд от по-рано този месец за риска за финансовите пазари, ако негативното икономическо въздействие на коронавируса се влоши.