9 от 10 продукта на Черния петък се предлагат на същата или по-ниска цена по-рано през годината

Само 3 продукта от общо 219 са с най-ниска цена в деня на Черния петък, показва проучване

21:32 | 24 ноември 2020
Обновен: 21:35 | 24 ноември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Почти девет на всеки десет продукта, продадени на Черния петък, се предлагат на същата цена или дори по-евтино по-рано през годината, твърдипотребителската британска група Which, цитирана от BBC. Тя призова потребителите да „направят някои проучвания“, за да открият истински изгодни оферти по време следващи подобни разпродажби.

Търговците на дребно, включително Amazon, Argos и John Lewis, заявиха, че предлагат добри оферти през цялата година, а не само по време на сезонни намаления за пазаруване. Поради тази причина много купувачи гледат на Черния петък като начин да купуват евтини подаръци преди Коледа. Очаква потребителите на Великобритания да похарчат до 750 милиона паунда тази година по време на голямото намаление.

Потребителската група проследява цените на 219 популярни продукта, които включват артикули от технологичния сегмент и вещи за дома. Периодът на изследването е шест месеца преди голямото намаление през 2019 г. и шест месеца след това. Разгледани са стоки от Amazon, AO.com, Argos, Currys PC World и John Lewis и е установено, че само три артикула са най-евтини по време на Черния петък.

От групата посочват, че например Currys PC World е търговецът на дребно, който е имал по-евтини или подобни цени по-рано през годината. От проучването става ясно, че чифт слушалки Bose Quietcomfort са стрували 249 паунда в деня на Черния петък, но са били по-евтини или на същата цена поне 15 пъти през предходните шест месеца.

При John Lewis също е установено, че 70 от общо 78 продукта са били предлагани на същата цена или по-ниска преди реалната разпродажбата.

Кафе машина De'Longhi е била на цена 1285 британски лири в Черния петък, но е струвала също толкова или по-малко поне 35 пъти преди това, падайки до по-малко от 1200 британски лири през май и юни 2019 г.

Освен за подобен вид измами, купувачите трябва да са бдителни и при онлайн пазаруването. От Barclays заявяват, че потребителите, които стават жертва на онлайн измама тази седмица, могат да загубят средно по 735 британски лири всеки.

Най-често схемата се осъществява чрез уебсайтове, които предлагат  фалшиви стоки, които никога не пристигат. Най-честите продукти, с които се злоупотребява по този начин, са електрониката и дрехите.