Икономиката на еврозоната расте с рекорден темп, но се връща рискът за нова рецесия

Общата инфлацията обаче все се очертава да се задържи на отрицателно ниво

12:47 | 30 октомври 2020
Обновен: 13:13 | 30 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg
Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg

Икономиката на еврозоната се повишава с рекорден темп през третото тримесечие, който обаче сега е отново засегнат от засилващата се пандемия и новите ограничения за бизнеса в региона, съобщава Bloomberg. Европейската централна банка призна за нарастващата опасност, сигнализирайки, че ще внесе повече стимули в икономиката през декември.

По-актуални показатели обаче очертават далеч по-мрачна картина и икономиката сега е изложена отново на риск да се върне в рецесия.

През третото тримесечие на 2020 г. сезонно коригираният БВП се е увеличил с 12,7% в еврозоната и с 12,1% в ЕС на тримесечна база. Това са най-резките увеличения в нивото на показателя, от както Евростат започна да събира данните през 1995 г.

Изменение в

Изменение в БВП на ЕС и еврозоната през октомври. Графика: Евростат

В сравнение със същото тримесечие на предходната година, обаче сезонно коригираният БВП е намалял с 4,3% в еврозоната и с 3,9% в ЕС.

Германският БВП е нараснал с 8,2% на тримесечна база. В същото време най-голямата европейска икономика ще отчете годишен икономически спад от 4,1% в трите месеца до карая на септември.

Франция прогнозира ръст на брутния си вътрешен продукт от 18,2% на тримесечна база, а Италия - тримесечен ръст от 16,1% и годишен спад от 4,7% за икономиката си.

Испания също не остава по-назад, отчитайки 16,7-процентов икономически ръст на тримесечна база и спад в БВП от 8,7% на годишна база.

Членът на Управителния съвет на ЕЦБ Роберт Холцман казва, че макар управителят Кристин Лагард да е сигнализирала за повече стимули, окончателно решение ще бъде взето на срещата през декември. Той омаловажи ефективността на поредно намаляване на лихвените проценти и каза, че на ЕЦБ може да й се наложи да бъде по-иновативна.

„Поставихме много пари на масата, но инфлацията почти не се раздвижи“, каза той по телевизия Bloomberg.

Анкетирани от ЕЦБ анализатори понижиха перспективите си за инфлация за тази и следващата година, подкрепяйки идеята за повече парични стимули. В по-дългосрочен план се очаква процентът да се изкачи обратно към целта на централната банка, като в прогнозата за 2025 г. ръстът на потребителските цени е средно 1,7%. Анкетата е проведена от 2 до 9 октомври, преди правителствата да наложат нови ограничения.

Отделен доклад на Евростат показва, че се очаква годишната инфлация в еврозоната да остане непроменена през октомври в сравнение със септември на ниво от -0,3%.

Инфлационни очкавания

Инфлационни очкавания за октомври. Графика: Евростат

Сред основните компоненти на инфлацията в еврозоната се очаква цените на храните, алкохола и тютюна да регистрират ръст от 2%. Прогнозира се , че пазарните стойности на услугите са нараснали с 0,4%. От друга страна, обаче се очаква, че цените на неенергийни промишлени стоки са намалели с 0,1%, а тези на енергията са се понижили с 8,4%.

Що се отнася до безработицата през септември коефициентът на безработица за еврозоната е останал непроменен в сравнение с август при 8,3%. Равнището на безработица в ЕС е 7,5% през септември 2020 г., също оставайки без промяна в сравнение с август.

Безработица в

Безработица в ЕС и еврозоната през септември. Графика: Евростат