Акциите на Thyssenkrupp поскъпват заради оферта за придобиване на стоманеното ѝ звено

Все още не е ясно дали сделката ще бъде осъществена

12:30 | 16 октомври 2020
Обновен: 15:30 | 16 октомври 2020
Автор: Ирина Илиева
Снимка: Krisztian Bocsi / Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi / Bloomberg

Акциите на Thyssenkrupp поскъпват заради очаквана оферта за придобиване на стоманения бизнес на германския конгломерат, която е част от усилията за преструктуриране, целящи да помогнат за оцеляването на групата, съобщава Bloomberg.

Според запознати източници Liberty Steel, собственост на британския бизнесмен Санджив Гупта, ще предложи оферта за Thyssenkrupp в петък. Въпреки това компанията ще продължи разговорите с други потенциални купувачи.

Акциите на Thyssenkrupp търгуват с 18-процентен ръст на цените преди обяд в петък на борсата във Франкфурт.

Thyssenkrupp търси купувачи или партньори за стоманеното си подразделение в опит да запази бизнеса си. Пълната продажба ще отбележи края на една ера за компанията. Германска индустриална група е изградила бизнеса си около стоманата през 19 век, но заради ниските ѝ цени дружеството търпи икономически загуби.  

Акциите на

Акциите на Thyssenkrupp поскъпнаха заради новините за потенциална оферта за стоманеното звено. Графика: Bloomberg

Thyssenkrupp се опита да си партнира с Tata Europe, но съвместното предприятие беше блокирано през 2019 г. от Европейската комисия. По-рано тази година компанията е разговаряла със шведската SSAB, както и с местния конкурент Salzgitter за партньорство.

Liberty Steel е звено на GFG Alliance, структура от компании, собственост на членове на семейството на Гупта. Компанията привлече вниманието към себе си след придобиването на активи по целия свят от ArcelorMittal и Tata Steel.

Liberty посочи, че ще предложи да премества производствения си капацитет от своите източноевропейски стоманодобивни заводи в германския град Дуйсбург, където се намира съоръжението на Thyssenkrupp.

Все още не е ясно дали сделката ще бъде осъществена.

Говорителите на Thyssenkrupp и Liberty отказват коментар.