Защо разплащането с лицево разпознаване не успява да набере популярност?

Част от потребителите предпочитат да сканират QR кодове на телефоните си

19:17 | 20 септември 2020
Обновен: 19:40 | 20 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Ant Group, която направи революция в разплащателната индустрия в Китай, научава колко трудно е да се отделят хората от техните мобилни телефони. Преди три години финансово-технологичният гигант, контролиран от милиардера Джак Ма, предприе амбициозни и скъпо струващи усилия, за да инсталира устройства за лицево разпознаване в магазините, които да позволят на хората да извършват плащания, като се усмихват на екран, без да се налага да използват телефоните си, пише The Wall Street Journal. 

През април 2019 г. Alipay заяви, че ще похарчи до 3 милиарда юана или около 439 милиона долара за насърчаване на използването на машините чрез търговски субсидии и отстъпки за купувачи. Конкурентът WeChat Pay, управляван от Tencent Holdings, също се развива в тази област.

Анализаторите твърдят, че тази технология до голяма степен не успява да набере популярност, тъй като някои потребители смятат, че процесът на регистрация е тромав и имат притеснения относно това как ще се използват техните изображения и данни. 

Това показва, че дори основен финтех иноватор с голяма клиентска база може да се изправи пред опасения за поверителността и да се затрудни в променянето на потребителските навици. 

Много потребители на Alipay са свикнали да извършват плащания, като сканират QR кодове на телефоните си и предпочитат това пред използването на кредитни карти или пари в брой. Въпреки че лицевото разпознаване не беше предназначено да замени QR кодовете, Ant се надяваше, че то ще стимулира хората по-често да извършват трансакции в ресторанти, магазини и супермаркети.

„Може би разпознаването на лица като инструмент за разплащане спестява известно време, но QR кодовете вече са достатъчно удобни за повечето потребители“, каза Йенся Лу, асоцииран изследователски директор на IDC China. 

Пандемията, която принуди много магазини да затворят и доведе до широко носене на маски, също възпрепятства по-широкото приемане на технологията.

Устройствата за лицево разпознаване са често срещано явление в градовете в Китай. Хората често биват сканирани за проверка на самоличността преди да влязат в жилищни сгради и офис сгради. Някои обществени тоалетни дори изискват хората да сканират лицата си, за да вземат тоалетна хартия. 

Проучване сред над 6000 души в Китай от октомври миналата година установява, че близо 80% са загрижени за изтичането на лична информация при използването на технология за лицево разпознаване. Други 57% са загрижени, че могат да бъдат проследени, сочат данни на Изследователския център за защита на личната информация в Нанду. Около 41% от анкетираните са склонни да сканират лицата си за плащания, докато други 39% казват, че не са. 

По-рано тази година американски стартъп за изкуствен интелект, наречен Kneron, заяви, че може да заблуди различни системи за лицево разпознаване по света - включително машини на Alipay и WeChat Pay, използвайки триизмерна маска на човешко лице. Компанията описа това, което направи, като тест.

Представители на Ant и Tencent заявиха, че защитата на личните данни и поверителността е приоритет.

Говорител на Ant каза, че потребителите на системата му „Smile to Pay“ трябва да преминат през двуетапен процес на удостоверяване, за да я активират, след което да потвърдят паролата си, когато са на машина за плащане. Относно теста на Kneron, той добави, че „няма доказателства, че скъпите и продължителни тестове в силно контролирана лабораторна среда могат да бъдат възпроизведени в реалния живот“.