Инвестициите между САЩ и Китай се сриват до най-ниското си ниво от девет години

Общата стойност на двустранните инвестициoнни потоци възлиза на 10,9 млрд. доалра

08:50 | 17 септември 2020
Обновен: 09:15 | 17 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Двустранните инвестиции между САЩ и Китай се сриват до най-ниското ниво от почти девет години през първата половина на 2020 г. вследствие на влошаващите се търговски отношенията между най-големите две световни икономики, посочва доклад на Американско-китайския инвестиционен проект, цитиран от Bloomberg.

Общата стойност на директните инвестиции и трансграничните инвестиции на рисков капитал между страните възлиза на 10,9 млрд. долара за първите шест месеца на тази година - най-ниското ниво от втората половина на 2011 г., според анализ на Американско-китайския инвестиционен проект, чиито водещи организации включват Rhodium Group и Националната комисия за отношенията между САЩ и Китай.

Графика

Намаляване на инвестициите. Китайски преки чуждестранни инвестиции в САЩ (в жълто); Американски преки чуждестранни инвестиции в Китай (в бяло). Графика: Bloomberg

Завършените преки китайски инвестиции в САЩ се увеличават до 4,7 млрд. долара през първите шест месеца спрямо 3,4 млрд. долара година по-рано. Стойността на инвестициите е увеличена след покупката на миноритарен дял от Tencent Holdings в Universal Music Group на стойност 3,4 милиарда долара. Като цяло инвестиционните потоци остават ниски вследствие на строгите ограничения, наложени от САЩ върху китайски инвестиции, особено в технологичния сектор.

Американските преки инвестиции в Китай намаляват с 31% до 4,1 милиарда долара - тенденция,  която е малко вероятно да се промени в близко бъдеще. Инвестициите на САЩ във финансови услуги обаче отчитат значителен ръст, тъй като компании като JPMorgan Chase, Morgan Stanley и Goldman Sachs Group се стремят да поемат контрола над своите смесени предприятия в континентален Китай.

Спадът на инвестиционните потоци се дължи търговската политика на администрацията на Доналд Тръмп по отношение приемането на по-твърда позиция към Китай, което е основен аспект от кампанията му за преизбиране.

„Досега отговорът на Китай на агресивните американски политики беше сдържан, но рано или късно ще има ответна реакция, ако отношенията продължат да се влошават“, се казва в доклада.

Според доклада ходът на САЩ срещу китайското приложение TikTok въз основа на съображения за националната сигурност може да бъде началото на по-широка тенденция.

„Много други компании - както китайски фирми, работещи в САЩ, така и американски фирми с присъствие в Китай,  биха могли да бъдат изправени пред избора да се откажат“, предупреждават от Американско-китайския инвестиционен проект.