Глобалната икономика се стабилизира, но растежът ще се забави

Коронавирусът продължава да тежи силно върху потребителските услуги и други сфери

12:14 | 11 септември 2020
Обновен: 12:19 | 11 септември 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: James MacDonald/Bloomberg
Снимка: James MacDonald/Bloomberg

Световната икономика ще се стабилизира през трите месеца до септември, но има индикации, че възстановяването й оттам-нататък ще е бавно, тъй като новият коронавирус продължава да тежи силно върху потребителските услуги и други сфери на бизнес, пише Investor.bg, цитирайки The Wall Street Journal.

Световната икономика се сви за второ поредно тримесечие през трите месеца до юни, след като повсеместните блокади и отделните усилия за избягване на заразата нанесоха тежък удар на активността.

Сред водещите икономики от Г-20 спадът с 3,4% на брутния вътрешен продукт, регистриран през първите три месеца на годината, вече е най-големият от началото на воденето на статистика през 1998 г., но свиването през второто тримесечие беше безпрецедентно за десетилетия след края на Втората световна война.

В действителност повратните точки в активността по време на пандемията са въпрос на месеци, не на тримесечия. Извън Китай спадовете на БВП бяха съсредоточени през март и април, а възстановяването в много страни започна през май и се засили значително през юни и юли с вдигането на блокадите.

Тенденцията се вижда ясно и в публикуваните в петък данни за британската икономика, която е нараснала с 6,6% през юли спрямо юни, след като отбеляза ръст от 8,7% предходния месец. С това БВП на Великобритания е напът да запише ръст от 15% през третото тримесечие след спада с 20,4% през второто.

БВП обаче остава с 11,7% по-малък спрямо нивото му от февруари, последния месец преди пандемията да започне да засяга икономиката. Производството в сектора на услугите, който разчита повече на контакта лице в лице, е намаляло с 12,6% спрямо февруари, а индустриалното производство е надолу със 7%.

Още по темата прочетете в Investor.bg.