Индийската Reliance Industries иска да продаде дял от ритейл звеното си на Аmazon за 20 млрд. долара

Сделката може да създаде гигант в търговията на дребно в Индия

18:31 | 10 септември 2020
Обновен: 18:31 | 10 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Reliance Industries, компанията собственост на индийския милиардер Мукеш Амбани, е предложила да прехвърлия дял от ритейл звеното на стойност от около 20 милиарда долара на Amazon, съобщава Bloomberg, позовавайки се на свой източник. 

Според информацията са проведени дискусии от страна Amazon във връзка с инвестиране в индийския конгломерат Reliance Retail Ventures. Американската компания е изразила интерес за договаряне на потенциална сделка, при която базираната в Мумбай Reliance Industries ще прехвърли до 40% от акциите на дъщерното си дружество на Amazon.

Сделката, ако бъде реализирана, не само ще създаде гигант в търговия на дребно в Индия, но също така ще превърне Джеф Безос и най-богатия човек в Азия Мукеш Амбани от съперници в съюзници. При стойност на сделката от 20 млрд. долара, то тя би била най-голямата до сега в Индия, както и за самия  Amazon. 

Акциите на Reliance Industries достигнаха рекордни стойности, след като поскъпнаха с 8,5% по време на търговията в Мумбай. Това беше най-добрият ден за измерителя S&P BSE Sensex, който се покачи с 1,8% в рамките на търговията. Индийската рупия се повиши с 0,5% до 73,1588 за един долар в очакване на по-голям приток на капитал.

Акциите на

Акциите на Reliance достигнаха нов рекорд, след като излезе новината за потенцилани преговори с Amazon. Графика: Bloomberg

В Индия, където много хора все още пазаруват в малки улични магазини, сделката се оказва доказателство, че Аmazon се нуждае от партньор със силно местно присъствие. Reliance би осигурила на американската компания нужната предпоставка да циментира своите амбиции в държава, в която онлайн покупките все още представляват незначителен дял -  около 1 трилион долара. 

Силно взаимодопълване 

„Сделката ще бъде изключително взаимнодопълваща и ще надгради върху сегашните силни позиции на двете компании“, коментира Уткарш Синха, управляващ директор към Bexley Advisors в Мумбай. По неговите думи Amazon идва на индийския пазар със силата на нейните складови възможности и способността да рационализира веригите си за доставки и активите към максимална възвръщаемост.“

Amazon не е взела окончателно решение за размера на потенциалната си инвестиция и преговорите все още могат да се провалят, коментира запознатото лице. Представител на Amazon отказа коментар по темата.

„Наша корпоративна политка е да не се коментират спекулации и слухове в медиите“, заяви говорител на Reliance в имейл, отправен от Bloomberg News. По думите му Reliance непрекъснато оценява различните възможности. 

Всяка сделка между двамата милиардери би укрепила партньорството, което индиректно беше създадено от Мукеш Амбани миналия месец чрез покупка на активи на задлъжнелия конкурент Future Group. Миналата година Amazon инвестира в една от фирмите на Future, които не са публично търгувани.

Индийска стратегия

Подобна инвестиция от Amazon е признак, че американският технологичен гигант променя своята инвестиционна стратегия на фона на предишни неуспехи в региона. Преди време Аmazon се опита навлезе без допълнителна подкрепа в китайския пазар, но начинанието се оказа неуспешено, вследствие на силната конкуренцията от страна Alibaba Group и JD.com 

За Reliance сделката може да помогне на амбициите на Амбани да създаде гигант за електронна търговия в Индия, подобен на Alibaba. Reliance Retail вече привлече около 1 милиард долара от Silver Lake Partners в сделка, която оценява компанията на около 57 милиарда долара.

Американската компания за дялови инвестиции KKR & Co. участва в преговори в напреднал етап за инвестициране на стойност поне 1 милиард долара, а L Catterton също обмисля подобен ход, съобщи Bloomberg News в сряда. Сравнително скоро Амбани осребри 20 милиарда долара от продажба на дялове си от  технологичната компания Jio Platforms на инвеститори, включително Facebook и Google.

63-годишният магнат, който добави 24 милиарда долара към личното си богатство през тази година, каза на акционерите през юли, че ритейл звеното ще бъде следващата цел на инвеститорите.

Reliance Retail, звено на енергийно-телекомуникационения конгломерат Reliance Industries, управлява супермаркети, най-голямата индийска верига за потребителска електроника, търговец на едро, магазини за бърза мода и онлайн магазин за хранителни стоки, наречен JioMart. Reliance Retail отчете 1,63 трилиона рупии (22 милиарда долара) приходи до март. Ритейл звеното управлява почти 12 000 магазина в близо 7 000 града.

За индийският бизнес магнат, който определи технологиите и търговията на дребно като бъдещите области за растеж, инвестициите допълнително ще му помогнат да отклони конгломерата от енергийния сектор, наследен от баща му, който почина през 2002 г.

Въпреки че Амбани се стреми да продава дялове на чуждестранни инвеститори, той активно придобива участия на местно ниво, затвърдявайки лидерската си позиция. Освен за покупката на Future Group Reliance води преговори за придобиване на по-малки фирми като Urban Ladder, онлайн продавач на мебели и Zivame, производител на бельо

Продажбата на дялове на Amazon, обаче може да бъде изправена пред антимонополни препятствия. Сътрудничеството между най-големия онлайн търговец на дребно със силно присъствие в Индия и най-големия офлайн търговец в страната може да доведе до риск от концентрация на пазара и регулаторна намеса.

Уткарш Синха  от Bexley Advisors предупреди за „потенциални нежелани последици“, ако транзакцията бъде осъществена. „Напълно реалистично е да бъдат блокирани всички други участници от влизане на пазара"