Два банкови гиганта изпадат от индекса Euro Stoxx 50

Промените ще влязат в сила от 21 септември

10:56 | 2 септември 2020
Обновен: 10:57 | 2 септември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Societe Generale и Banco Bilbao Vizcaya Argentaria вече няма да са част от един от основните борсови индекси в Европа – пореден удар за влиятелния банков сектор, който идва само две години след отпадането и на Deutsche Bank, съобщава investor.bg

Двете банки ще бъдат отстранени от бенчмарка Euro Stoxx 50, съобщи компанията, която го менажира Stoxx Ltd., цитирана от Bloomberg. На тяхно място влиза холандската платежна компания Adyen NV и интернет инвеститора Prosus NV. 

Други промени в състава на индекса включват също отстраняването на здравната компания Fresenius и телекомите Telefonica и Orange за сметка на компанията за недвижими имоти Vonovia, производителя на алкохолни напитки Pernod Ricard и финландската инженерна фирма Kone Oyj.

Промените ще влязат в сила от 21 септември.

Като цяло третото тримесечие обикновено идва с повече промени в индексите от групата Stoxx, тъй като тогава пречките за влизане или излизане от тях са по-малко спрямо другите преразглеждания на състава им. Тазгодишната промяна обаче е най-голямата за членството в индекса от над две десетилетия на фона на увеличения инвеститорски апетит за поскъпващи акции заради пандемията. Влизането в Euro Stoxx 50 през третото тримесечие се основава на коригирана пазарна оценка спрямо публично търгуваните акции на дадена компания към края на август.

Влизането в популярните пазарни индекси става все по-важно за компаниите в свят, доминиран от пасивни инвестиционни фондове. Стратезите на Bank of America направиха прогноза, че активите в следящите даден индекс фондове ще превишат активно управляваните портфейли през август 2021 г.

Още по темата четете в investor.bg