Главният изпълнителен директор на Metro напуска компанията в края на годината

Олаф Кох напуска предсрочно поста си, който трябваше да заема до март 2022 г.

14:58 | 22 август 2020
Обновен: 14:58 | 22 август 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ръководителят на германския търговец на едро Metro планира да се оттегли в края на годината, като по този начин ще напусне предсрочно поста си, който трябваше да заема до март 2022 г., съобщава Bloomberg.

Главният изпълнителен директор Олаф Кох, който помогна за промяната в стратегията на компанията, ще напусне Управителния съвет от 31 декември, заявиха от Metro. От компанията казаха още, че Надзорният съвет ще обсъди въпроса скоро.

Базираната в Дюселдорф компания наскоро отхвърли оферта за поглъщане от чешкия милиардер Даниел Кретински. Бизнесът на Metro е под напрежение през последните години на фона на повишената концентрация в сектора на хранителните стоки заради дискаунтърите Aldi, Lidl и Netto, които печелят пазарен дял.

Допълнителни слухове за поглъщане от страна на американската група Sysco не бяха потвърдени през пролетта, допълва investor.bg. Кретински, който заедно със своя инвестиционен партньор Патрик Ткач държи почти 30 процента от германския концерн, бе дал да се разбере, че не планира бързо излизане: „Ние възнамеряваме да поемем дългосрочен ангажимент“.

Той също така даде да се разбере, че очаква членът на борда Олаф Кох да допринесе за увеличаване на цената на акциите. За тази цел той очакваше многобройни инициативи от Изпълнителния съвет. В петък цената при приключване на сесията беше около 8,50 евро за акция. През предходната година книжата бяха с около 7 евро по-скъпи.

След рязък спад на продажбите поради коронакризата Metro не се осмели да направи прогноза за годишните си резултати едва до началото на август. През четвъртото тримесечие на финансовата година 2019/20 (към края на септември) групата ще достигне почти нивото от предходната година, заявиха от групата. При обявяването на прогнозата книжата добавиха около 5% към цената си. 

През третото тримесечие приходите се понижиха с общо 17,5 процента до около 5,6 милиарда евро, коригираната печалба (Ebitda) достигна 175 милиона евро. От средата на април обаче Metro регистрира подобрение в продажбите.

Кох бе назначен за изпълнителен директор на Metro през 2012 г. и превърна широко диверсифицираната група в чист търговец на едро. Освен всичко друго, той продаде универсалните магазини Kaufhof и вкара търговските вериги за електроника Media Markt и Saturn под холдинговата компания Ceconomy. Съвсем наскоро Metro се раздели с веригата супермаркети Real.