Ким Чен Ун с предупреждение за икономиката на Северна Корея, дава повече власт на сестра си

През следващата година ще бъде договорен нов петгодишен план за бъдещето на страната

17:45 | 20 август 2020
Обновен: 19:06 | 20 август 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ким Чен Ун отправи тежко предупреждение за севернокорейската икономика, като същевеременно стана ясно, че той делегира известна власт на сестра си Ким Йо Джон, включително за взаимоотношенията на Пхенян със Съединените щати, съобщава Bloomberg.

Лидерът на Северна Корея обяви пред членовете на управляващата партия, че страната е „изправена пред неподозирани и неизбежни предизвикателства“ и неговите цели за развитие са "сериозно забавени", съобщи държавната информационна агенция (КCNA)

Откровенията на Ким Чен Ун идват на фона на американски санкции, тежки наводнения, пандемията от коронавирус, затваряне на границите и спирането на външната търговия. А това лято серия от проливните дъждове унищожиха земеделските земи в страната и към момента по данни на ООН около 40% от населението страда от недохранване. Всички тези фактори се очакват да доведат до най-големия спад на икономиката от над две десетилетия. 

Севернокорейската икономика

Часове след изявлението високопоставени служители на южнокорейското правителство обявиха за прехвърлянето на правомощия на сестрата - Ким Йо Чонг. До този момент тя заемаше само публична роля в дипломатическите отношения на страната, но според Южна Корея сега тя ще заема изпълнителна роля.

Дуеон Ким, старши съветник за Североизточна Азия и ядрената политика в Международната кризисна група, изрази скептицизъм, че Ким ще се откаже от власт в държава, основана на върховния авторитет на лидера. „Да се ​​каже, че има частично прехвърляне на властта изглежда преувеличено“, добави още тя.

През декември Ким направи подобни откровения пред Централния комитет, в които посочи, че „условията на националната икономика не са се подобрили“ и „ролята на държавата като организатор на икономическата работа не е засилена“.

„Освен ако няма сериозна промяна, изразена в икономическа реформа или подобряване на отношенията със съседните държави, Северна Корея трудно би постигнала икономическия просперитет, който обещава на своите граждани,“ каза Ян Му-джин, професор от Университета за севернокорейски изследвания в Сеул, който през годините е консултирал правителството на Южна Корея.

Севернокорейската управляваща партия ще проведе следващата година конгрес, на който ще бъде договорен нов петгодишен план за бъдещето на страната, допълва investor.bg. 

Пленарното заседание на севернокорейската Работническа партия насрочи конгреса за януари, като на него трябва да бъде зададена „правилна линия за борба и стратегически и тактически политики“, след като бъдат анализирани уроците от последната петилетка, съобщава държавната информационна агенция KCNA.

Въпреки че последните съобщения не уточняват какво може да включват новите планове, споменаването на работата на одитна комисия намеква, че може да става въпрос за нов натиск върху хората, заети с някакъв виd частна икономическа дейност, за предоставяне на ресурси на държавата. Това посочва Бенджамин Катцеф Силберщайн, експерт по икономическите въпроси на Северна Корея към американския аналитичен център Stimson Center.

„Одитът често пъти е кодова дума за повече контрол върху финансовите въпроси на отделни органи, институции, предприятия“, посочва той. „И този надзор, от своя страна, често води до това държавата да търси повече пари и ресурси“, допълва Силберщайн.

Ким Чен Ун обяви първия петгодишен икономически план за страната от 80-те години насам на последния конгрес на управляващата партия през 2016 г. На него той също така обеща да не използва ядрено оръжие, освен ако суверенитета на страната не се окаже застрашен от други държави с ядрен арсенал.