Защо Тръмп призова да не се купуват гуми Goodyear? 

Американският президент дори заплаши да премахне гумите от президентска си лимузина

15:18 | 20 август 2020
Обновен: 15:19 | 20 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Президентът Доналд Тръмп призовава своите симпатизанти да не купуват гуми Goodyear и заплашва да премахне гумите от президентска си лимузина, след като служител публикува снимка на фирмена политика, забраняваща слогана „Make America Great Again" и други политически послания на работното място, пише CNN.  

"Не купувайте гуми Goodyear - те забраниха шапките „Make America Great Again". Вземете по-добри гуми за далеч по-малко пари! (Това правят радикалните леви демократи. Двама могат да играят една и съща игра и ние трябва да започнем да я играем сега!)", написа Тръмп в Twitter в сряда сутринта.  

Публикацията на Тръмп е в отговор на снимка, която служител публикува от завод на Goodyear. На снимката се вижда слайд от презентация по време на обучение, който показва, че "Black Lives Matter" и облеклото в подкрепа на LBGT общността са "приемливи", но  "Blue Lives Matter", "All Lives Matter", “Make America Great Again" и други политически послания са "неприемливи". 

Goodyear направи изявление след публикацията на президента и заяви, че „въпросният визуален файл не е създаден или разпространен от корпорацията Goodyear“, но че моли своите колеги да се „въздържат от изразяване на работното място в подкрепа на политически кампаниии за кандидати или политически партии, както и други подобни форми на застъпничество, които не попадат в обхвата на въпросите за расовата справедливост и справедливостта като цяло".  

Компанията също така заяви, че „винаги от все сърце подкрепя както равенството, така и правоприлагането и ще продължи да го прави“.  

От друга страна лимузината на президента, известна като "Звяра", е с гуми на Goodyear, направени по поръчка.  

Когато по време на пресконференция в сряда репортер посочи факта, че “Звярът” използва гуми Goodyear, Тръмп каза, че би искал те да бъдат сменени, ако има алтернатива.  

„Бих ги сменил въз основа на чутото. Ще видим какво ще се случи. Ще има много хора, които вече не искат да купуват този продукт и ще купуват конкурентни гуми, направени в САЩ “, каза той. 

По време на брифинга Тръмп затвърди позицията си, като каза на репортерите, че „не е доволен от Goodyear“. 

Тръмп фокусира аргумента си не върху забраната на “Make America Great Again", а върху политиката на компанията, която позволява облекло с препратки към Black Lives Matter и сравни движението с „марксистка“ група.  

"Те използват силата си над тези хора", каза Тръмп. 

Прессекретарят на Белия дом Кейли Макенани заяви по-рано в сряда, че изявлението на Goodyear „не успява да изясни политиката им“. 

„Това, което се случи, беше, че беше представено изображение, което показва, че определена реч е приемлива - например Black Lives Matter. Но това, което не е позволено, е Blue Lives Matter и шапките “Make America Great Again", каза тя.  

Макенани заяви, че “Blue Lives Matter” е толкова голяма част от справедливостта, колкото и “Black Lives Matter”. 

Публикацията на Тръмп може и да е апел към избирателите в ключов щат - компанията за гуми е базирана в Акрон, Охайо.